Blancolån Tips & råd

Har du många små lån och krediter kan det vara en god idé att samla dem. Du kan samla små lån och krediter genom att ta ett större lån, vanligtvis ett blancolån. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte belånar någon ägodel eller egendom, som en bil eller ett hus.

Genom att samla flera lån kan du spara både tid och pengar. Du sparar tid eftersom du inte behöver lägga lika mycket tid på att hålla koll på alla små lån och krediter, och du sparar pengar eftersom din sammanlagda ränta ofta blir lägre med ett stort blancolån.

1. Det är alltid smartare att samla lån

Det finns ett antal fördelar med att samla dina lån och krediter med ett större blancolån:

  • Lättare att hålla koll på. Att bara ha ett blancolån att hålla koll på istället för ett stort antal små lån och krediter gör att det är lättare att hålla reda på din skuldsituation. Du vet vad du är skyldig och vem du vänder dig till för att betala av skulden.
  • Ökad kreditvärdighet. Att ha en större skuld ser betydligt bättre ut på din kreditupplysning än att ha ett stort antal mindre skulder. Det ökar din chans att få ett nytt blancolån beviljat och att få blancolån med låg ränta.
  • Lägre räntekostnad. I de allra flesta fall innebär ett större blancolån en läge räntekostnad än den du har med ett stort antal mindre skulder. Du slipper även betala flera fasta avgifter som aviavgifter och påminnelseavgifter.

2. Jämför blancolån innan du bestämmer dig

Utbudet på blancolån är stort och växer hela tiden. Olika långivare har olika målgrupper vilket kan göra att “rätt” långivare kan innebära en låg ränta för just dig.

Genom att jämföra blancolån ökar chanserna att du hittar den långivare som kan ge dig den lägsta räntan. Du har du även större chans att hitta en långivare som du känner dig trygg med. Ett blancolån är något som ska ge ökad trygghet, och därför borde även långivaren göra det.

3. Var försiktig med att öka dina skulder

Att samla lån handlar om att sänka sina lånekostnader för befintliga lån och krediter. Görs det inte på rätt sätt kan blancolånet i stället få motsatt effekt. Ett blancolån med högre ränta än dina tidigare lån och krediter kommer bara att förvärra situationen och göra dina räntekostnader ännu större.

Var alltid försiktig när du ansöker om ett blancolån. Ta inte blancolån som det finns en risk för att du inte kan betala tillbaka.

Om det skulle uppstå en situation där du inte kan betala tillbaka ett blancolån rekommenderar vi att du kontaktar långivaren. På så vis kan ni tillsammans komma överens om en lösning som fungerar för båda parter.