Fasadbild NordeaEn bankchef på Nordea och två män med höga poster på ett investmentbolag är på sannolika skäl misstänkta för brott och därmed häktade med restriktioner. Foto: oleschwander/Shutterstock.com

Nyheter

Fem personer är på sannolika skäl misstänkta för insiderbrott. En bankchef på Nordea har delat med sig av kurspåverkande information och nu har han och två andra män häktats, skriver Dagens Nyheter.

En bankchef på Nordea har vid flera tillfällen delat med sig av kurspåverkande information till en vän. Bankchefen som haft tillgång till informationen ska ha delat med sig av informationen till vännen som sedan använt informationen till att göra lyckade investeringar. Nu misstänks bankchefen tillsammans med två andra personer för insiderbrott. 

Fått insiderinformation som lett till miljoner i vinst

Ekobrottsmyndighetens Kammaråklagare, Pontus Hamilton, säger i en intervju med Dagens Nyheter att de inblandade personerna har investerat inför större nyheter som ännu inte har kommit ut. Därefter har nyheterna realiserats och då har de lyckats tjäna pengar på de affärerna. Sammanlagt rör det sig om flera miljoner kronor i vinst.

Insiderbrotten och affärerna har enligt Dagens Juridik skett vid flera tillfällen under nästan ett års tid, från slutet av 2019 till hösten 2020. Av de fem inblandade har tre personer häktats med restriktioner, bankchefen och två andra män. Två av de som tidigare suttit anhållna är nu släppta, men alla fem inblandade är på sannolika skäl misstänkta för brott.

Två av de inblandade har höga poster i investmentbolag

Enligt Dagens Juridik ska två av de inblandade även ha suttit med i styrelsen för ett investmentbolag som är verksamma inom fastighetsbranschen. En av dem har dessutom suttit som vd och den andre mannen har suttit med i styrelsen som ordförande. De tre häktade utgörs alltså av bankchefen och de två männen i investmentbolaget.

Häktade med restriktioner fram till den 25 februari

Ekobrottsmyndighetens kammaråklagare har yrkat på att alla tre ska häktas med restriktioner för att de inte ska kunna försvåra utredningen genom att bland annat undanröja bevis.

De tre häktade personerna kommer fortsatt att vara häktade fram till att åtal ska vara väckt, den 25 februari. Dock tror inte åklagaren att de kommer hinna väcka åtal innan dess, utan att utredningen kommer att dröja. 

Enligt Pontus Hamilton vet man ännu inte om bankchefen själv har handlat. Det är fortfarande något de håller på att utreda. Alla inblandade förnekar brott.