Privatekonomi

Skatteåterbäringen är något som många väntar på varje år. Oftast kommer skatteåterbäringen runt midsommar och därmed lagom inför sommaren och därför väntar många med att boka resor tills de vet om de kommer få någon skatteåterbäring. Vad de flesta dock inte tänker på är att skattebeskedet inte alltid är positivt. I vissa fall kan du behöva betala tillbaka pengar till Skatteverket.

Det bästa du kan göra är att planera inför skattebeskedet genom att titta på dina lönespecifikationer och liknande. Genom att uppskatta vad du kommer få tillbaka alternativt vad du är tvungen att betala kan du även göra upp en budget för din ekonomi.

Det finns dock andra lösningar än att gå runt och vänta på skatteåterbäringen, nämligen blancolån. Blancolån kan även vara räddningen om du fått ett oväntat skattebesked och helt plötsligt ska betala in stora summor till Skatteverket inom några månader. Ett blancolån behöver nödvändigtvis inte vara dyrt förutsatt att du vänder dig till rätt långivare.

Nytt för i år är att du kan ta reda på ditt skattebesked redan i mars och därefter få eventuell återbäring redan i april. Genom att ha koll på din slutgiltiga skatt kan du förmodligen undvika att ta blancolån och boka den där resan du drömt om med skatteåterbäringen alternativt spara pengar inför framtiden.

5 steg till att få skatteåterbäring så tidigt som möjligt

Tack vare en ny tjänst från Skatteverket kan du få ditt skattebesked och eventuell återbäring redan i påsk. Detta förutsätter dock att du har några saker på plats. Med dessa 5 steg kan du få din skatteåterbäring så fort som möjligt och därför undvika blancolån och liknande: 

  1. Skaffa en digital brevlåda (senast den 1 mars). En digital brevlåda gör det möjligt för myndigheter att göra utskick online istället för med snigelpost. Du skaffar enkelt en digital brevlåda hos Mina meddelanden vilket är en tjänst som förvaltas av Skatteverket. 
  2. Anmäl ett bankkonto. På Skatteverkets hemsida kan du anmäla ett bankkonto dit du vill ha din skatteåterbäring utbetald. 
  3. Gå igenom din deklaration (från andra veckan i mars). Deklarationen kommer till din digitala brevlåda den andra veckan i mars. 
  4. Lämna in din deklaration (senast den 29 mars). Lämna in din deklaration via appen eller e-tjänsten hos Skatteverket. Ska du inte göra några avdrag kan du lämna din deklaration den 29 mars för att få din återbäring så tidigt som möjligt. Om du däremot vill göra avdrag eller ändringar kan du lämna din deklaration som vanligt den 2 maj. Har du blancolån eller andra lån kan du exempelvis göra avdrag för räntekostnader. 
  5. Få eventuell återbäring. Om du har följt alla dessa punkter och din deklaration ser ut som den ska får du pengarna i april innan påsk. 

Observera! Det är aldrig en bra idé att stressa igenom deklarationen bara för att få eventuell skatteåterbäring så fort som möjligt. Du bör därför tänka igenom noga om det finns några avdrag du kan göra. Trots att skatteåterbäringen är trevlig att få är det onödigt att gå miste om pengar du har rätt till. Är du i akut behov av pengar eller har planerat att använda din skatteåterbäring är det betydligt bättre att ansöka om ett blancolån för att finansiera detta istället. Genom att ta ett blancolån kan du lösa dina tillfälliga ekonomiska problem, gå igenom din deklaration i lugn och ro och betala tillbaka blancolånet när skatteåterbäringen väl landat på kontot. Innan du ansöker om ett blancolån bör du alltid jämföra blancolån från olika långivare. 

Ska du resa för din skatteåterbäring kan blancolån också vara ett fördelaktigt alternativ. Du är inte ensam om att planera att boka en resa när skatteåterbäringen landar på kontot, vilket gör att priserna för flyg och hotell ofta stiger kring dessa datum. Genom ett blancolån kan du istället boka resan när priserna är som lägst. 

Ta ett blancolån för att finansiera skatteskulden

Av någon anledning förväntar sig de flesta att de ska få tillbaka pengar på skatten varje år. Dock är det ingen självklarhet eftersom det helt och hållet beror på hur mycket skatt du betalat under året. Att behöva betala tillbaka pengar upplevs ofta som ett slag i ansiktet då det förmodligen inte är en utgift du hade räknat med, särskilt när beskedet kommer precis innan sommaren. Med hjälp av ett blancolån kan du betala in din skuld till Skatteverket och därefter delbetala ditt blancolån i den takt som passar dig. Ett blancolån behöver nödvändigtvis inte kosta så mycket förutsatt att du väljer ett blancolån med låg ränta och bra villkor.