Privatekonomi

För den som ska ansöka om ett blancolån har funderingen på vilken bank som är bäst säkert slagit dig flera gånger. Frågan som många ställer sig är om det är smart att ”samla” sina affärer genom att låna hos den bank man redan har sina affärer hos. Det finns flera olika för och nackdelar med att ha flera affärer hos samma bank, men när det gäller blancolån kan det finnas flera anledningar för att välja en annan långivare. 

Fördelar med att samla sina affärer hos en bank 

De största fördelarna med att ha sina affärer hos samma bank gäller när du sparar pengar eller tar större blancolån. Självklart finns det dock även fördelar med att ha även mindre lån hos samma bank: 

  1. Få en mer förmånlig ränta. Om du redan är en förmånskund hos en bank kan det vara så att de erbjuder dig en mer konkurrenskraftig ränta än vad bankens kunder annars hade fått. 
  2. Slå ihop flera blancolån. Om du redan har lån hos banken kan det vara möjligt att utöka det eller slå ihop flera små lån och liknande, vilket kan göra det billigare. 
  3. Ansök och få bättre villkor. Om banken redan har förtroende i dig kan de erbjuda dig bättre villkor än andra långivare.

De flesta av dessa fördelar är dock inte så märkbara för den typiska kunden, istället kan det vara bättre att söka sig till den långivaren som erbjuder den lägsta effektiva räntan. 

Fördelar med att ta ett blancolån hos en annan långivare

För den som är lite mer insatt i marknaden kommer det knappast som en överraskning att det sällan finns en bank som är bäst i allt, utan att det mest förmånliga kan vara att sprida ut sina affärer. För den som vill ta ett blancolån så är det enkelt att se aktuella räntor och sedan avgöra vilket långivare som är billigast. Att välja en annan bank för sitt blancolån kan ha flera fördelar: 

  1. Få ett billigare blancolån. Som nämnt ovan så är det oftast så att det billigaste blancolånet finns hos en långivare som du troligtvis inte har andra affärer hos. 
  2. Låna till bättre villkor. Din vanliga bank har troligtvis en annan nisch än just bra blancolån, som hög sparränta eller liknande. Välj en långivare som är specialiserad på just blancolån så undviker du onödigt dyra lån. 
  3. Utnyttja engångserbjudanden. När du tecknar ett nytt låneavtal med en långivare du inte tidigare gjort affärer med så kan du få rabatter och andra erbjudanden som kan göra det betydligt mer fördelaktigt. 

Oavsett vilket alternativ du väljer så kan det vara bra att ha funderat över båda alternativen, så att man är säker på att man har fått det bästa blancolånet.