Vad innebär blancolån för företag?

Blancolån är inte bara för privatpersoner, utan även företag får låna pengar utan säkerhet. Processen ser dock lite annorlunda ut när man tar blancolån som företag. Bland annat kan långivaren kräva att få se ett bokslut och kanske vill de också titta på ditt företags kassaflöde. 

Blancolån för företag innebär bland annat ofta att:

  • Långivaren vill ha minst ett bokslut.
  • Företaget kan behöva skicka in uppgifter om kassaflöde till långivaren.
  • Man får låna högre summor än när man tar blancolån som privatperson.
  • Du måste ha en betydande roll i företaget för att få låna.
  • Ditt företag måste vara registrerat i Sverige.
  • Företaget ska ha varit aktivt i minst sex månader.
  • Företaget måste ha en viss omsättning för att få ta lån.

Skillnaden på blancolån för företag och privatperson

När du tar ett blancolån som privatperson baseras din kreditvärdighet på dig personligen. Det är exempelvis därför många långivare tar en kreditupplysning från Upplysningscentralen.

Men när du tar ett blancolån som företag baseras kreditvärdet i stället i många fall på kassaflödet hos företaget. Det gör att vissa långivare vill se utdrag som visar företagets betalningsströmmar.

Vad innebär kassaflöde?

Ett företags kassaflöde innebär de inbetalningar och utbetalningar som ett företag har under en viss tidsperiod. Det gemensamma ordet för inbetalningar och utbetalningar är betalningsströmmar.

I vissa fall, när ett företag vill ta ett blancolån, behöver långivaren uppgifter om företagets kassaflöde för att kunna avgöra vilken återbetalningsförmåga företaget sannolikt har. Ett bra kassaflöde är att föredra.

Skillnaden på företagslån och blancolån för företag

Man ska inte förväxla företagslån med blancolån för företag, även om de har vissa likheter.

Företagslån

När du tar ett företagslån kräver långivaren ofta att du går i personlig borgen. I vissa fall behövs även fler än en borgensman.

Om du behöver gå i personlig borgen innebär det att du personligen måste betala tillbaka lånet om inte företaget kan betala tillbaka det. Och om du inte kan återbetala det då heller finns det risk att du får en betalningsanmärkning eller hamnar hos Kronofogden.

Blancolån för företag

Om du tar ett blancolån för företag behöver du inte alltid gå i personlig borgen. Det gäller eftersom blancolån är lån utan säkerhet. 

Med blancolån för företag kommer en del krav. Vanligt är att långivaren vill se att företaget har varit aktivt i minst sex månader, att det är registrerat och verkar i Sverige samt att företaget har en viss omsättning.

Tänk på! Se alltid till att titta noga på dina möjligheter att betala tillbaka lånet innan du skriver under något lånelöfte.

Vilka krav på omsättning som finns skiljer sig mellan olika långivare, men ett vanligt krav är att företaget måste omsätta minst 600 000 kronor per år. Beroende på hur stort belopp du är intresserad av att låna kan långivaren behöva extra uppgifter från dig om ditt företag. 

Det kan exempelvis handla om att du behöver komplettera ansökan med ett kontoutdrag eller med en affärsplan.

Med företag får man ofta låna mer

Taket för hur mycket pengar man får låna är ofta högre för företag än för privatpersoner. En av anledningarna till att det är så är att företag generellt sett genererar mer pengar än vad en privatperson gör. 

I långivarens ögon innebär den högre omsättningen att ett företag i många fall har större chans att betala tillbaka pengarna – alltså anses företaget ha ett högre kreditvärde och får då ofta låna mer.

För att få låna kan du behöva ha en betydande roll i företaget

Ett vanligt krav för att få ta ett blancolån för företag är att du har en betydande roll inom företaget. Det kan exempelvis innebära att du är vd eller styrelseledamot.

Är blancolån för företag bra?

Det kan hända att ett lån utan säkerhet är någonting som ditt företag behöver en kort period. Kanske behöver du exempelvis täcka plötsliga, större utgifter som du inte hade räknat med. Sådana utgifter kan exempelvis bero på att någonting behöver repareras eller att utrustning saknas.

Om företaget i övrigt har en stabil ekonomi kan ett blancolån vara en god idé, eftersom du då vet med dig att du kan betala tillbaka lånet. 

Men tänk alltid efter innan du lånar pengar utan säkerhet. Om ditt företag behöver ta ett blancolån kan det finnas anledning att tro att företaget inte går så bra som du hoppas. Om så är fallet kan du få svårt att betala tillbaka blancolånet, vilket i sin tur kan resultera i dyra förseningsavgifter.

Vilken ränta har blancolån för företag?

Räntorna varierar beroende på långivare men självklart vill man ta ett blancolån med lägst ränta. Saker som kan påverka räntan är bland annat kassaflödet i företaget eller om du (och företaget) har haft tidigare problem med betalningar.

Många låneförmedlare använder sig av flera långivare som alla erbjuder olika räntor. Räntorna sätts ofta individuellt av långivarna och alltså inte av låneförmedlaren. Glöm därför inte att jämföra blancolån och räntor genom att använda jämförelsetabellen högst upp på den här sidan.

Starta företag med blancolån

Vissa långivare erbjuder lån utan säkerhet även för nystartade företag. Värt att notera är att dessa lån ofta gäller lägre summor. Många långivare vill dock se företagets kassaflöde och många vill även se ett bokslut. 

Eftersom ett bokslut innebär att företaget måste ha varit igång i minst ett år kan det vara svårt för nystartade företag att få just blancolån för företag. Då kanske du i stället måste hitta en person som är villig att investera i företaget.

Vanliga frågor om blancolån för företag

Vilken ränta har blancolån för företag?

Räntan sätts individuellt av långivare, vilket innebär att räntan skiljer sig mellan olika långivare. Saker som kan påverka räntan är bland annat ditt företags omsättning.

Vad är skillnaden på blancolån för privatperson och blancolån för företag?

Den stora skillnaden är hur långivaren bedömer låntagaren. När det är en privatperson som tar ett blancolån granskar långivaren privatpersonens ekonomi. Det gör de oftast genom en kreditupplysning. När det är ett företag som tar ett blancolån baseras granskningen i stället ofta på företagets kassaflöde.

Måste företaget ha en viss omsättning för att få ta ett blancolån?

Ja, oftast måste företaget ha en omsättning på minst 600 000 kronor per år. Men det varierar mellan olika långivare.

Kan jag ta blancolån för företag om mitt företag är aktivt utomlands?

Nej, som regel kan man inte ta ett blancolån för ett företag baserat utomlands.

Är blancolån för företag bra?

Ja, ett blancolån för företag kan vara bra för det företag som i övrigt har en stabil ekonomi men som behöver skjuta till lite extra pengar tillfälligt.