Så ansöker du om blancolån som student

Låna pengar som student? Inga problem – så länge du har ekonomin för att klara ett lån. Det är alltid lättare att låna med fast inkomst och god kreditvärdighet. Men det finns lösningar även för dig som lever knapert på dina studiemedel.

Får man ta blancolån som student?

Ja, det går att få blancolån som student. Det förutsätter då att du når upp till långivarens krav för att låna pengar.

Studenter bedöms på samma sätt av långivaren som andra låntagare. Du måste därför kunna visa på god kreditvärdighet och en inkomst som räcker för att betala blancolånet, med tillkommande ränta.

Villkor du behöver uppfylla som student

 • Åldersgräns på 18–20 år. Långivare brukar ha en lägre åldersgräns för vem som får låna hos dem, oftast på 18 eller 20 år. Är du yngre än så får du i regel inte ta blancolån. 
 • Deklarerad inkomst. Du behöver kunna visa upp en inkomst som du betalar skatt på. En fast anställning är det bästa, men även skattepliktiga bidrag och ersättningar räknas som inkomst. Lån från CSN räknas däremot inte som deklarerad inkomst.
 • God kreditvärdighet. Många långivare kräver att du inte har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Andra lån och krediter påverkar också din kreditvärdighet.

Finns det sms-lån för studenter?

Ja, det finns långivare för sms-lån som lånar ut pengar till studenter. Villkoren kan ibland vara lägre för sådana lån. Dock krävs det även här inkomster på sidan av CSN hos de flesta långivare.

Men de lägre kraven kommer med en kostnad, och en dyr sådan. Räntan är nämligen mycket högre för sms-lån än för blancolån. Med en studentbudget riskerar den utgiften att bli extra tung.

Att få pengarna snabbt behöver därför inte vara den bästa lösningen. Vi rekommenderar att du hellre tar dig tid att jämföra olika alternativ och väljer ett lån med billigare ränta.

Kan man låna pengar som student utan inkomst?

Har du ingen inkomst alls kan du inte räkna med ett blancolån. För att kunna låna pengar behöver du någon form av inkomst för att ha råd att betala tillbaka lånet. Annars finns ju ingen vinst för långivaren i att låna ut till dig.

Vilken inkomst som krävs kan variera mellan olika långivare. En del långivare kräver rentav att du har en fast anställning för att få låna hos dem. Hos andra räcker det gott och väl med ett extrajobb där du jobbar timvis vid sidan av studierna. 

Även bidrag och ersättningar som du betalar skatt på är inkomster som kan öka chanserna till ett blancolån.

Exempel på inkomster som kan godkännas för blancolån

 • Lön från arbete
 • A-kassa och aktivitetsersättning
 • Vårdbidrag och omvårdnadsbidrag
 • Inkomst från eget företag

Studiemedel från CSN brukar inte räknas som en stadigvarande inkomst. Vissa långivare kan visserligen godkänna studiebidraget från CSN som en inkomst, men inte studielånet. Om du skulle hoppa av studierna eller få studiemedlen indragna försvinner ju den inkomsten, och även din återbetalningsförmåga.

Det kanske kan tyckas bakvänt att bara kunna låna pengar om du redan tjänar pengar. Men den regeln är till för låntagarnas skull. Studenter ska inte behöva hamna i svår skuld för att de fått ett lån som de inte har råd med.

Du kan ansöka om blancolån med medlåntagare eller borgensman

Om du verkligen behöver ett blancolån men saknar inkomst kan du ta hjälp av någon annan. En vanlig lösning är att någon du litar på skriver på lånet som medlåntagare. Då räknar långivaren med även medlåntagarens inkomst, och ni blir båda betalningsansvariga för blancolånet.

En borgensman är en annan möjlig lösning. Då är det fortfarande du som ansvarar för att betala tillbaka lånet. Men om något skulle hända och du inte har råd att betala, går borgensmannen in och betalar lånet i stället.

Båda dessa alternativ kan underlätta för dig att bli godkänd för ett blancolån.

CSN, SEB och Swedbank har alternativ till blancolån

Kan du inte få ett blancolån på grund av att du saknar inkomst, finns det andra alternativ. Det självklara är förstås studielånet hos CSN, som har väldigt bra villkor för studenter.

Flera banker har specialerbjudanden för studenter som har konto hos dem och redan får studiemedel hos CSN. Det kan vara värt att kolla upp om en större, oväntad utgift skulle dyka upp.

Exempel på lån till studenter utan fast inkomst

 • Studielån hos CSN. Studielånet hos CSN finns till just för att studenter ska kunna låna pengar billigt under studietiden. Räntan är väldigt låg jämfört med andra lån.
 • Studentlån hos SEB. Banken SEB erbjuder ett studentlån där de bortser från de vanliga inkomstkraven. Det krävs dock att du har studiemedel från CSN, saknar betalningsanmärkningar och har tecknat SEB:s studentpaket på andra ekonomitjänster.
 • Nyckelkund Student hos Swedbank. Som nyckelkund får du ett betal- och kreditkort med en kredit på upp till 20 000 kronor. Skulle du teckna ett blancolån hos Swedbank slipper du dessutom betala uppläggningsavgiften.
 • Kreditkort för studenter. Flera banker har kreditkort som de särskilt rekommenderar till studenter. 

Hur mycket får studenter låna?

Blancolån brukar sträcka sig någonstans mellan 3 000 och 600 000 kronor. Hur mycket just du får låna beror helt och hållet på din betalningsförmåga.

Räkna ut hur mycket pengar du skulle behöva låna. Se sedan efter om den inkomst du har skulle räcka för att betala det lånet inom en rimlig tid. Tänk på att det också tillkommer en räntekostnad varje månad under hela löptiden.

Om uträkningen går ihop kan du gå vidare och ansöka om ett blancolån. Går det inte ihop är det förmodligen bättre att avvakta tills du kan öka dina inkomster. Alternativt kan du kanske lösa finansieringen på annat sätt.

Vilka banker har billiga blancolån till studenter?

Alla banker och långivare kan låna ut pengar till studenter. Men det är ganska få långivare som har särskilda låneformer eller erbjudanden till studenter. I stället gäller samma krav för lånet som för alla låntagare.

Vilket lån som är billigast kan du ta reda på genom att jämföra lånen. Det går att göra i vår tabell som finns längst upp på sidan.

Ett par banker, som SEB och Swedbank, har särskilda erbjudanden eller rabatter till sina studentkunder. Men dessa erbjudanden är på mindre summor och motsvarar inte riktigt ett vanligt blancolån.

Hur får jag lägsta räntan på blancolån som student?

 • Jämför räntor hos olika långivare. Räntan kan variera stort hos olika långivare som erbjuder blancolån. Därför bör du väga alternativen mot varandra innan du ansöker. Vill du ha personliga erbjudanden att jämföra kan du använda dig av en låneförmedlare.
 • Ansök med en medlåntagare. Att någon annan står med på lånet och ansvarar för betalningen ökar tryggheten hos långivaren. Därmed kan också räntan sänkas.
 • Öka dina inkomster. Om din betalningsförmåga ökar, ökar också dina chanser till låg ränta. Ta till exempel ett extrajobb, och se efter om det finns några bidrag eller ersättningar du kan ha rätt till.
 • Förbättra din kreditvärdighet. När långivaren tar kreditupplysning på dig ser de om du har betalningsanmärkningar eller många förfrågningar sedan tidigare. Har du det kan det löna sig att vänta tills de har försvunnit ur registret. Bättre kreditvärdighet ger bättre ränta.

Kan jag samla lån och krediter som student?

Ja, det är möjligt att baka ihop flera lån och krediter i ett enda blancolån, även när du är student. Då ansöker du som vanligt om ett blancolån, men anger att du vill samla andra lån och krediter.

Att samla lån är en bra lösning om du redan har flera skulder att betala av. Då löser du skulderna med det nya blancolånet och avslutar dina krediter. Sedan har du bara ett lån kvar att betala ränta på. Det blir betydligt billigare än att betala för flera lån och krediter samtidigt, och din kreditvärdighet förbättras inför framtiden.

Långivaren gör en kreditprövning som vanligt när du vill samla lån. Ofta kan den nya långivaren hjälpa till att betala av de övriga skulderna. Annars kan du kontakta dina tidigare långivare och göra det själv.

Kan en student med betalningsanmärkning ta blancolån?

Ja, det finns långivare som kan bevilja blancolån trots betalningsanmärkningar. Det gäller såväl för studenter som för andra låntagare. 

Det är dock inte alltid en bra idé att låna alls om du redan har en betalningsanmärkning. Beror anmärkningen på att du inte kunnat betala en utgift eller skuld? Då bör du vara extra försiktig med att låna pengar, framför allt om din ekonomi inte har förändrats sedan dess.

Ibland kan dock betalningsanmärkningar bero på en enstaka miss, och hänger kanske inte alls ihop med hur din ekonomi ser ut i stort.

Vanliga frågor om att ta blancolån som student

Kan man ta blancolån som student?

Ja, man kan ta blancolån som student. Det brukar dock krävas någon form av inkomst vid sidan av studierna för att du ska nå upp till långivarens krav.

Vilket är bästa blancolånet till studenter?

Vilket blancolån som är bäst för studenter varierar. Du kan jämföra långivares räntor i vår tabell, eller kontakta en låneförmedlare för en mer individuell bedömning.

Kan jag som student söka blancolån med borgensman?

Ja, du kan söka blancolån med borgensman. Det kan göra det lättare att få lån och även sänka din ränta.

Hur kan jag lösa dyra lån som student?

Du kan samla dina dyra lån i ett billigare blancolån. Då ansöker du först om ett blancolån som du sedan använder för att betala av dina skulder. Sedan betalar du bara räntan på det blancolån som är kvar.

Kan jag låna till bostad som student?

Ja, men kraven för att låna till bostad är ganska höga. Är du student krävs i regel att du har en fast inkomst vid sidan av studierna för att du ska kunna få lån till en bostad.

Hur lånar jag pengar snabbt som student?

Flera långivare erbjuder blancolån med snabb utbetalning. Det finns också sms-lån, men de kan bli väldigt dyra, särskilt om du inte har något arbete som ger dig inkomst.

Får jag låna 100 000 kronor som student?

Hur mycket du får låna beror helt på din kreditvärdighet och inkomst. Du måste ha någon form av inkomst som bedöms tillräcklig för att betala ränta och amortering på ett blancolån på 100 000 kronor.

Går det att ta lån utan säkerhet som student?

Ja, ett lån utan säkerhet är fullt möjligt att ta som student, så länge du uppfyller villkoren hos långivaren.

Kan studenter med dålig kreditvärdighet ta blancolån?

Har du dålig kreditvärdighet är det svårt för dig att få blancolån. Kraven hos långivare kan variera, men det är oftast en bättre idé att vänta i så fall.