Se vilka blancolån du kan ta för att betala kontantinsatsen

Om du behöver finansiera kontantinsatsen till ett bolån eller ett billån kan du ta ett blancolån. Både bolån och billån kräver att du kan betala kontantinsatsen.

Om du inte har sparat tillräckligt mycket pengar till din kontantinsats är ett blancolån en bra lösning för dig som har en god ekonomi och bra återbetalningsförmåga. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet och har oftast högre ränta än ett bolån eller billån.

Hur stort blancolån kan jag ta till kontantinsatsen?

Du kan låna från 5 000 kronor och upp till 600 000 kronor beroende på långivare. En del långivare beviljar blancolån upp till 300 000 kronor, medan andra har ett betydligt högre tak och beviljar lån upp till 600 000 kronor. Hur stort blancolån du får beror på hur din ekonomi ser ut.  

Ekonomiska förutsättningar för att få ett blancolån

  • Inkomst. Det underlättar om du har fast anställning och en fast inkomst som du har haft under flera år. Det gör det enklare för långivaren att räkna ut om du klarar av att betala tillbaka lånet. Det är svårare att få ett blancolån om du inte har en regelbunden inkomst. 
  • Livssituation. Din livssituation har stor påverkan på om du får ett blancolån och hur stort lån du kan få. Det är enklare att få ett blancolån om du bor tillsammans med någon än om du lever själv. Har du några barn? Det är också något som påverkar din kreditvärdighet. 
  • Fasta utgifter. Många stora fasta utgifter kan påverka din förmåga att betala tillbaka lånet. Ju fler fasta avgifter du har, desto mindre pengar får du över varje månad till att betala tillbaka blancolånet.

Hur ansöker jag om ett blancolån till kontantinsatsen?

Du ansöker enklast om ett blancolån direkt hos en långivare. Storleken på ditt blancolån varierar beroende på hur mycket pengar du behöver låna till kontantinsatsen. Kontantinsatsen till en bostad är oftast högre än kontantinsatsen till exempelvis en bil.

Så tar du ett blancolån för att finansiera kontantinsatsen

1. Beräkna storleken på ditt blancolån

Börja med att räkna ut hur stort lån du behöver ta för att kunna betala kontantinsatsen. Om du behöver låna till kontantinsatsen för att köpa en bostad behöver du låna 15 procent av bostadens marknadsvärde. Behöver du låna till kontantinsatsen för att köpa bil behöver du låna 20 procent av bilens pris.

2. Jämför räntan hos olika långivare

För att få ett så fördelaktigt blancolån som möjligt ska du jämföra långivare som erbjuder blancolån till kontantinsats. Det är viktigt att du jämför räntan och långivarens villkor.

Tänk på att det görs en kreditupplysning varje gång du ansöker om ett lån. Om du använder en låneförmedlare skickar låneförmedlaren ut en offert till flera olika långivare, men det tas bara en kreditupplysning. 

3. Välj långivare med bäst villkor

När du tar ett blancolån bör du välja den långivare som erbjuder bäst villkor. Du bör jämföra ränta, återbetalningstid och utbetalningstid. Ta också reda på om du måste betala några andra avgifter. Det kan till exempel vara aviavgifter eller uppläggningsavgifter. 

Tänk på! Det kanske inte alltid är långivaren med lägst ränta som kan erbjuda dig det billigaste blancolånet. Andra avgifter eller en längre återbetalningstid kan göra att lånet blir dyrare än ett lån med högre ränta. 

Vad är kontantinsats? 

Kontantinsatsen är det du måste kunna betala själv när du köper en bostad eller en bil. Du kan alltså inte ta ett bolån eller ett billån utan att behöva betala en kontantinsats.