Så fungerar blancolån för pensionärer

Att ta blancolån som pensionär är inte lika lätt som att ta lån medan du arbetar och har högre inkomst. Men det betyder inte att det är omöjligt. Här tipsar vi om hur du kan göra för att låna pengar även efter pensionen.

Går det att låna pengar utan säkerhet som pensionär?

Ja, pensionärer kan låna pengar utan säkerhet, så länge de uppfyller kraven för lånet. Däremot finns det vissa saker som du bör ha i åtanke om du ska låna pengar som pensionär.

För det första har en del långivare ålderskrav på sina lån. En del kräver att lånet ska vara återbetalt innan du fyller 75 år. Om du redan närmar dig den åldern får du kanske inte särskilt lång tid på dig att betala tillbaka pengarna.

Andra långivare beviljar inte lån till människor över en viss ålder, i regel 65 eller 70 år. Det kan alltså finnas färre långivare att välja på efter att du har gått i pension.

Tänk på! Långivarens villkor för inkomst och ålder avgör om du kan få blancolån eller inte.

För det andra måste långivaren bedöma att du har tillräckligt god ekonomi för att klara lånet. Förutom ränta och amortering räknar långivaren med att du ska ha en skälig inkomst kvar att leva på varje månad. Ofta finns en lägsta årsinkomst som du behöver nå upp till för att låna.

Som pensionär är din inkomst betydligt mindre än som yrkesverksam. Det är därför svårare för pensionärer att nå upp till många långivares krav. Räkna alltid själv på hur mycket pengar du kan avvara för lånekostnaderna innan du vänder dig till en långivare.

Är det bra att ta lån när man blir pensionär?

Ett blancolån kan vara en bra lösning om något akut händer och du inte kan betala på en gång. Det kan till exempel vara någonting hemma går sönder och du inte kan lösa saken på annat sätt.

Dock måste du vara säker på att du kan betala tillbaka pengarna innan du tar ett lån. Din inkomst de kommande månaderna måste alltså räcka för den extra utgiften, plus ränta. Räcker inte din inkomst till det bör du inte ta ett blancolån.

Exempel på när ett blancolån kan passa

  • Du vill göra en renovering
  • Något har gått sönder, till exempel bilen eller frysen
  • Du vill samla befintliga lån för att sänka din ränta

Ett blancolån ska däremot inte användas som ett tillskott till pensionen. Det är viktigt att komma ihåg att ett lån kostar pengar och att tillskottet till din egen kassa bara är tillfälligt. Låna alltså inte pengar för att öka din konsumtion. 

Kan jag ta sms-lån som pensionär?

Ja, det är möjligt för pensionärer att ta sms-lån. Sådana lån har dock väldigt höga räntor jämfört med blancolån. Även om du får pengarna snabbt är det därför en dyr lösning som riskerar att försämra din ekonomi som pensionär.

Om du måste låna pengar är det bättre att ta tid på sig att hitta ett lån med lägre ränta. 

Vilket är bästa blancolånet för pensionärer?

Vilket blancolån som är bäst för pensionärer är väldigt individuellt. Det gäller att hitta ett blancolån med villkor som fungerar för dig.

Använd vår tabell ovan för att få en översikt över långivares erbjudanden. Bland annat kan du se vilka belopp de lånar ut, hur lång löptid du kan välja och vad lånet kan kosta i ränta och uppläggningsavgift.

Ett tips är att använda någon av låneförmedlarna som vi också räknar upp i tabellen. Dit kan du skicka en låneansökan och få svar på vad olika långivare kan erbjuda just dig.

[Förslagsvis teasers till låneförmedlare vi samarbetar med, när det finns stöd för det på sajten]

Hur får jag det billigaste blancolånet som pensionär?

  • Jämför olika långivare. Ta reda på vilken ränta olika långivare erbjuder innan du bestämmer var du ska ansöka. Det gör du smidigt i tabellen här på sidan. Vill du jämföra din personliga ränta kan du använda någon av låneförmedlarna vi rekommenderar.
  • Ansök med medlåntagare. Ansöker du tillsammans med en partner, släkting eller vän är den andra personen medlåntagare. Då står ni båda på lånet tillsammans på lika villkor. Eftersom ni har två inkomster kan kostnaden för blancolånet bli lägre.
  • Förbättra din inkomst. Ett sätt som du kan öka din inkomst på är att hyra ut delar av din bostad. En del pensionärer arbetar även några timmar i veckan för att tillföra till sin ekonomi.

Kan jag ta lån på min bostad?

Ja, ett alternativ till blancolån är att låna pengar på en bostad du äger. Det blir då ett lån med en fastighet som säkerhet och inte ett blancolån, som i regel är utan säkerhet.

Ofta är det billigare att låna på huset eller lägenheten än att teckna ett blancolån. Om du redan äger en bostad och har låneutrymme kvar kan det därför vara en idé att kolla upp.

Dock finns det risker även med att låna på bostaden. Kraven är högre än för blancolån, och de flesta pensionärer har för låg inkomst för att uppfylla kraven hos många banker.

Tänk på! Seniorlån eller hypotekspension kan vara lättare att få än andra lån, men riskerar att bli mycket dyrare.

Alternativet är då att ta ett seniorlån på bostaden. Det är en låneform där du kan frigöra pengar från din bostad och slipper betala ränta eller amortering under lånets löptid.

Däremot läggs räntan på din låneskuld under hela löptiden, och är i regel mycket högre än för vanliga bolån. När du senare säljer bostaden ska du betala av alltihop. Seniorlån är därför en dyrare och mer osäker låneform jämfört med andra lån.

Kan pensionärer ta lån för att betala av andra skulder?

Ja, det är möjligt för pensionärer att ta blancolån för att betala av andra skulder. Det brukar kallas för att samla lån. Då ansöker du först om ett blancolån, och använder sedan pengarna för att betala av dina tidigare skulder.

Långivaren gör en likadan kreditprövning när du vill samla lån som när du lånar pengar till annat. Anger du att blancolånet ska användas för att samla dina lån kan många långivare hjälpa dig att betala av skulderna.

När det är klart har du bara ett enda blancolån kvar att betala ränta på. Det kan du spara mycket pengar på. Dessutom blir din kreditvärdighet bättre med färre lån.

Vanliga frågor om att ta blancolån som pensionär

Får pensionärer ta blancolån?

Ja, pensionärer får ta blancolån till samma villkor som alla andra. Däremot är det inte alltid lätt för pensionärer att nå upp till kraven för ett blancolån.

Varför är det svårt att få lån som pensionär?

Dels har pensionärer lägre inkomster än vad yrkesverksamma har, vilket gör att de inte alltid uppfyller långivares krav. Dels vill många långivare att lånet ska betalas tillbaka innan en viss ålder, vilket gör att pensionärer får kortare tid på sig att betala av lånet.

Kan jag samla lån som pensionär?

Ja, du kan samla flera lån i ett blancolån om du är pensionär. Använd gärna en låneförmedlare för att se var du kan ha bäst chans att bli beviljad ett sådant lån.

Kan pensionärer ta blancolån med borgenär?

Det är möjligt att ta blancolån med borgenär, eller borgensman som det oftast kallas. Men i många fall är en medlåntagare bättre. En medlåntagare ansöker om lånet tillsammans med dig, medan en borgenär bara skriver under på att betala lånet om du får problem att betala tillbaka själv.

Kan jag låna på huset eller lägenheten som pensionär?

Ja, äger du ett hus eller en bostadsrätt kan du låna på bostaden som alternativ till blancolån. Räntan är ofta lägre då. Å andra sidan kan det vara svårt att få ett lån på bostaden när du är pensionär.

Kan pensionärer ta blancolån utan UC?

Ja, villkoren för blancolån utan UC är desamma som för andra lån. Skillnaden är bara att långivaren tar kreditupplysning hos något annat företag än UC.