Vad är det för skillnad mellan ett blancolån och ett billån?

När du ska köpa bil kan du finansiera hela bilköpet med ett blancolån. Ett blancolån är ett privatlån utan säkerhet. Du behöver inte ha någon kontantinsats när du tar ett blancolån för att köpa bil. 

Skillnaden mellan ett blancolån och ett billån är att du inte behöver ha bilen som säkerhet för ett blancolån. Om du tar ett billån måste du däremot ha bilen som säkerhet. Ett blancolån kan du använda till vad du vill, och du behöver inte finansiera kontantinsatsen själv.

För- och nackdelar med blancolån

Det finns både fördelar och nackdelar med att ta ett blancolån för att köpa en bil.

En av fördelarna med ett blancolån är att du kan köpa vilken bil du vill från vem du vill. En långivare som beviljar ett billån kräver att du köper bilen från en legitimerad bilfirma, oavsett om du köper en ny eller begagnad bil. Men med ett blancolån kan du alltså köpa en bil från en privatperson. 

Nackdelen med ett blancolån är att räntan oftast är lite högre än på ett billån eftersom du inte lämnar bilen som säkerhet. 

Fördelar med ett blancolån 

  • Ingen säkerhet för lånet
  • Använd lånet till vad du vill
  • Ingen kontantinsats

Nackdelarna med ett blancolån

  • Dyrare än billån 

Finansiera kontantinsatsen med ett blancolån

Skillnaden mellan ett billån och blancolån är att du måste lämna bilen som säkerhet när du tar ett billån. Tar du ett blancolån för att köpa en bil behöver du däremot inte lämna bilen som säkerhet för lånet. Ett billån är alltså direkt kopplat till bilen. Det innebär att bilhandlaren kan tvångssälja bilen om du inte kan betala av lånet. 

Om du tar ett traditionellt billån måste du också kunna betala minst 20 procent av vad bilen kostar i kontantinsats. De flesta som erbjuder billån vill att bilen ska kosta minst 100 000 kronor.

Återbetalningstiden på ett billån ligger vanligtvis mellan 1 och 8 år beroende på hur mycket du vill betala på lånet varje månad. Det vanligaste är att ett billån har en återbetalningstid på 36 eller 48 månader.