Jämför och se vilka blancolån du kan ta om du saknar inkomst

Det är i princip omöjligt att bli beviljad ett blancolån om du inte har någon inkomst. För långivaren innebär det en mycket stor risk att bevilja ett lån till en person utan inkomst. Dock finns det några få långivare som inte har några specifika inkomstkrav. De långivarna gör en individuell bedömning.

När du ansöker om ett blancolån tar långivaren en kreditupplysning på dig. I kreditupplysningen kan långivaren se hur din ekonomi ser ut. Kreditupplysningen visar om du har någon betalningsanmärkning, några skulder hos Kronofogden och om du har någon inkomst. 

För att kunna bli beviljad ett blancolån utan inkomst krävs det att du har en medsökande. Om du inte kan betala tillbaka din skuld kommer långivaren att kräva att din medsökande betalar skulden.

Du behöver inte ha inkomst från arbete för att ta blancolån

Om du inte har något arbete men får någon annan form av ersättning kan det ändå vara möjligt för dig att få blancolån. Vissa långivare godkänner andra inkomstkällor än inkomst av tjänst. 

Godkända inkomstkällor

  • A-kassa. Det finns långivare som godkänner att du får ersättning från a-kassan. För att långivaren ska vara säker på att du kan betala tillbaka lånet kan vissa långivare vilja se ett intyg på hur många dagars ersättning du har kvar.
  • Föräldrapenning. Det går att få ett blancolån när du är föräldraledig och har föräldrapenning, även om det är svårare. Om ni är två personer i hushållet som har en inkomst ökar chanserna för att bli beviljad ett blancolån.
  • Pension. Pension räknas som inkomst. Men eftersom ett blancolån är ett lån utan säkerhet kan det vara svårt att få ett blancolån hos de traditionella bankerna om du bara har pension. Det är betydligt lättare att låna pengar hos nischade långivare som erbjuder snabblån eller sms-lån. 
  • Sjukersättning. Du kan bli beviljad ett blancolån om du får tillräckligt hög ersättning från försäkringskassan. 
  • Bidragsdelen på studiemedel. Som student kan du bli beviljad ett blancolån. Summan på ett blancolån till en student är oftast mycket lägre än ett blancolån till en person som har andra inkomstkällor. Det finns banker som erbjuder speciella studentlån som fungerar precis som ett blancolån fast utan avgifter. Räntan på studentlån är oftast lägre än på andra lån.