Jämför blancolån till handpenningen

Ska du köpa en bostad, bil eller något annat av högre värde? Då kommer du att behöva betala handpenning. Den ska betalas tidigt i köpprocessen, i regel innan du har ordnat med pengarna för köpet. Ett blancolån passar därför utmärkt för att täcka handpenningen.

Vad är handpenning?

Handpenning är en del av köpesumman som du betalar till säljaren när du skriver på ett köpekontrakt. Det är ett slags förskottsbetalning som visar att du tänker genomföra köpet.

Handpenningen är på en viss procent av den totala köpesumman som ni kommit överens om. När du köper en bostad eller en fastighet ligger handpenningen på 10 procent.

Exempel: Tina har vunnit en budgivning på en bostadsrätt och ska köpa den för 3 000 000 kronor. När kontraktet ska skrivas behöver hon betala 10 procent av köpesumman i förskott, innan hon har fått pengar för sin gamla bostad. Tina väljer då att ta ett blancolån på 300 000 kronor för att betala handpenningen.

Exempel på när du kan behöva handpenning

  • När du köper bostad
  • När du köper bil, båt eller motorcykel
  • När du skaffar husdjur
  • När du ska lämna deposition på hyra

Godkänner banken blancolån till handpenning?

När du tar ett blancolån tittar inte banken på vad det ska användas till. Att blancolånet ska användas till handpenning påverkar alltså inte bankens bedömning. Det avgörs i stället av din ekonomi och vilka andra lån du har.

Däremot kan det påverka din chans till bolån. Där kan bankerna ha olika syn på att komplettera bolånet med ett blancolån i stället för egna pengar.

De flesta banker uppger att de kan godkänna ett blancolån för att finansiera viss del av bostadspriset. Men det krävs alltid en individuell bedömning. Det gäller att banken anser att du klarar av att betala av blancolånet, med räntor och avgifter.

Saker som påverkar om du får låna till handpenning

  • Storleken på bolån och andra lån. Ju fler andra skulder du har att betala av, desto svårare kan det bli att få ytterligare ett lån godkänt. Har du exempelvis ett stort bolån kanske banken inte vill låna ut pengar även till handpenningen.
  • Din inkomst. Du har lättare att få lån om du har en fast inkomst. Då är din betalningsförmåga mer förutsägbar.
  • Betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning pekar på att du inte har betalat av en skuld eller kostnad vid tidigare tillfälle. Därför kan dina chanser till blancolån minska om du har anmärkningar.

Hur stort blancolån kan man ta för handpenningen?

Ett blancolån kan vara upp till 600 000 kronor. Hur mycket just du behöver låna styrs förstås av hur stor handpenning du ska betala.

Ska du till exempel köpa en bostad för 1 000 000 kronor och betala 10 procent i handpenning, kan du ansöka om ett blancolån på 100 000 kronor.

Tips! Ansök om ett blancolån på 15 procent av bostadspriset om du vill att lånet ska täcka hela kontantinsatsen.

Det är dock upp till banken att bestämma hur stort blancolån du faktiskt får beviljat. De bedömer detta utifrån din ekonomi. Får du inte låna hela den summa du vill kanske banken godkänner ett mindre blancolån.

Ett blancolån kan också täcka kontantinsatsen

Handpenningen ska inte blandas ihop med begreppet kontantinsats. Det är helt olika saker. Kontantinsatsen är ett krav från banken på att minst 15 procent av priset på en bostad ska betalas på annat sätt än med bolånet. Handpenningen är i stället den del av köpesumman du betalar i förskott.

Tar du ett blancolån till handpenningen kan den dock godkännas som en del av din kontantinsats. Detsamma gäller om du behöver betala kontantinsats på exempelvis en bil.

Tänk på! Handpenning är inte samma sak som kontantinsats. Däremot kan pengarna du lånar till handpenningen utgöra en del av kontantinsatsen.

Vill du använda blancolånet för hela kontantinsatsen kan du ta ett större lån. Vid exempelvis bostadsköp behöver lånet i så fall täcka minst 15 procent av bostadspriset. Du kan då använda en del av det blancolånet för att betala handpenning. 

Är det bra eller dåligt att ta lån till handpenningen?

Det beror helt på vilka förutsättningar du har. Har du råd att betala av blancolånet kan ett lån till handpenningen vara en bra lösning. Det är till exempel aktuellt om du ska sälja en bostad och få pengar för det senare, eller om du inte får ett tillfälligt handpenningslån.

Har du inte råd med ett blancolån bör du fundera på en annan lösning till handpenningen. Blancolån har relativt hög ränta. Det är därför viktigt att din ekonomi klarar av den kostnaden.

Kan man låna handpenning hos en bank och bolån hos en annan?

Ja, i vissa fall går det att låna till handpenning och bolån hos olika banker. Då bör du dock kolla om din bolånebank godkänner det. Särskilt om blancolånet ska användas som en del av din kontantinsats måste banken ta med det i deras bedömning.

Vad händer om jag får avslag på bolånet efter jag betalat handpenning?

Du kan inte räkna med att få tillbaka handpenningen om du redan betalat den och får avslag på bolånet. Har du skrivit kontrakt på en bostad är köpet bindande. Handpenningen lämnar du som garanti för att du ska genomföra köpet.

Om du sedan skulle få avslag på bolånet gäller kontraktet fortfarande. Därför bryter du mot kontraktet om du inte kan genomföra köpet. Då brukar säljaren få behålla handpenningen som skadestånd för besväret som det här innebär.

Det här ställer förstås till det om du har betalat handpenningen med lånade pengar. Du måste fortfarande betala av blancolånet, även om du inte kunde använda pengarna till vad du hade tänkt.

Tänk på! Se till att banken godkänner ditt bolån innan du skriver på kontraktet och betalar handpenning.

Därför bör du inte skriva på kontraktet förrän du har fått ett bolån beviljat. Så fort du vunnit en budgivning ska du ansöka hos banken om ett slutligt bolån. Först när de lämnat besked kan du skriva på. Då kan du också betala handpenning utan risk att förlora den.

Det går dock att skriva in villkor i kontraktet som låter dig få tillbaka handpenningen under vissa omständigheter. Var noga med att sätta dig in i vilka villkor som gäller just ditt köp. Ta gärna hjälp av mäklaren i den frågan.

Kan man ta ett tillfälligt lån för handpenningen?

Ja, vid bostadsköp finns tillfälliga lån som kallas för handpenningslån. Ett sådant lån måste du betala tillbaka när du får tillträde till bostaden, eller senast inom sex månader från att du tog lånet.

Blancolån kan dock vara ett alternativ till handpenningslån. Det finns flera fördelar med blancolånet – framför allt att du har längre tid på dig att betala tillbaka det.

Tips! Med blancolån har du längre tid på dig att betala tillbaka pengarna än med ett tillfälligt handpenningslån.

Fördelar med blancolån till handpenning

  • Längre återbetalningstid. Återbetalningstiden för blancolån avgörs utifrån din betalningsförmåga. Det brukar handla om några år. Ett tillfälligt handpenningslån måste du däremot betala tillbaka efter bara några månader.
  • Lättare att få beviljat. Kraven för blancolån brukar vara lägre än för handpenningslån. Det kan därför vara värt att pröva ett blancolån om du inte får ett handpenningslån beviljat.
  • Kan bakas in i bolånet. Blancolånet för handpenningen kan senare bakas in i ditt bolån, så länge du inte har lånat upp till 85 procent av bostadsvärdet. På så sätt kommer du undan den dyrare räntan som ett blancolån innebär.

Kan jag låna till handpenning när jag köper bil?

Ja, ska du betala handpenning på en bil går det bra att använda ett blancolån för handpenningen.

I många fall kan du till och med betala hela bilen med ett blancolån. Det gäller om du lånar utan att ange bilen som säkerhet. Då är kraven på bilköpet nämligen lägre. 

Tips! Blancolån har lägre krav än billån. Därför kan det löna sig att betala mer än bara handpenningen med ett sådant lån.

Vanliga frågor om blancolån till handpenning

Kan man låna pengar till handpenning?

Ja, det är fullt möjligt att låna pengar för att betala handpenning. Dock krävs det att din ekonomi klarar av att betala av lånet.

Får man ta blancolån till handpenningen för att köpa hus?

Ja, du kan ta ett blancolån för att betala handpenningen när du ska köpa hus.

Får man ta blancolån till handpenningen på en lägenhet?

Ja, det går att använda ett blancolån till handpenningen när du köper lägenhet.

Får jag ta blancolån till handpenning när jag köper bil?

Ja, ett blancolån går utmärkt att använda för handpenningen när du ska köpa en bil.

Brukar man spara till handpenning eller låna?

Båda varianterna är vanliga, så det beror på vad som passar din ekonomi. Har du inte sparat tillräckligt till handpenningen är blancolån ett alternativ.

Kan man låna från släkt och familj till handpenning?

Ja, det går att låna handpenningen från släkt eller familj. I så fall kan det vara bra att skriva ett skuldebrev.