Jämför och se vilka blancolån du kan ansöka om med betalningsanmärkning

Det är svårare att få blancolån om du har en betalningsanmärkning, men det finns långivare som kan bevilja lån ändå. Men för att du ska kunna få ett blancolån är det bra om betalningsanmärkningarna är äldre än sex månader. Dessutom är det en fördel om du kan visa att du har en stabil ekonomi.

En betalningsanmärkning visar att du någon gång inte har betalat din skuld i tid. Det innebär alltså en större risk för långivaren. Därför kan räntan på blancolånet bli högre än om du inte hade haft en betalningsanmärkning. Totalkostnaden för lånet kan alltså bli högre om du har en betalningsanmärkning. 

Långivarens krav när du har en betalningsanmärkning

Om du sedan tidigare har en betalningsanmärkning men ändå vill ta ett blancolån kan långivaren ställa vissa krav. Olika långivare ställer olika krav, men generellt sett är kraven ganska lika. Långivaren vill se att din ekonomi är stabil och att du i framtiden kan betala tillbaka lånet.

Långivaren kan göra en manuell kreditprövning

Om du har en betalningsanmärkning kan långivaren göra en manuell kreditprövning för att bedöma din ekonomi. Långivare vill att du har en god ekonomi även om det var mer än sex månader sedan som du fick din betalningsanmärkning.

Tänk på! En betalningsanmärkning ligger kvar i registret i tre år. 

Generellt sett nekar alla långivare de som ansöker om lån och har en betalningsanmärkning. För att du ska ha en chans att få ett lån måste du be långivaren göra en manuell kreditprövning. När långivaren gör en manuell kreditprövning tittar långivaren på din nuvarande och framtida ekonomiska situation.

För att bevilja ett blancolån tittar långivaren på

  • Om du har en fast anställning eller en regelbunden inkomst
  • Om du har betalat tillbaka dina skulder
  • Att du inte har någon skuld hos Kronofogden
  • Att din framtida betalningsförmåga är bra

Nackdelar med en betalningsanmärkning när du tar ett blancolån

En betalningsanmärkning behöver inte vara ett hinder för att du ska få ett blancolån. Däremot tar långivaren en större risk genom att bevilja dig ett lån trots att du har en betalningsanmärkning. Det finns flera nackdelar med att ha en betalningsanmärkning när du ansöker om ett blancolån. 

Nackdelar om du har en betalningsanmärkning

  • Högre ränta. En betalningsanmärkning visar att du inte har betalat din skuld i tid. Om du har en betalningsanmärkning är du en större risk för långivaren. Långivaren kan kompensera det med att ta ut en högre ränta. 
  • Mindre blancolån. Om du har en betalningsanmärkning får du vanligtvis ett lägre maxtak än om du inte har en betalningsanmärkning. Ju mer pengar en långivare lånar ut, desto mer pengar kan långivaren förlora. Har du en betalningsanmärkning ska du inte räkna med att du får låna hur mycket pengar som helst. 
  • Kortare återbetalningstid. Eftersom långivaren vill ha tillbaka sina pengar snabbt kan långivaren sätta en kortare återbetalningstid. Du får alltså inte samma återbetalningstid som en person som inte har någon betalningsanmärkning. Det betyder att avbetalningarna blir mycket högre för dig som har en betalningsanmärkning.
  • Måste ha en medsökande. Vissa långivare kan kräva att du måste ha en medsökande när du ansöker om ett blancolån om du har en betalningsanmärkning. Anledningen till att du behöver ha en medsökande är att långivaren vill vara säker på att få tillbaka pengarna som du lånar. Om du inte kan betala tillbaka din skuld kommer långivaren att kräva att din medsökande betalar skulden åt dig.