Det har blivit allt vanligare med projektanställningar, vikariat och gigjobb. De flesta långivare är medvetna om att det har skett en hel del förändringar på arbetsmarknaden under de senaste åren. Därför finns det flera långivare som kan bevilja dig ett blancolån även om du inte har någon fast anställning. De tittar då i stället på din årsinkomst och återbetalningsförmåga.

Jämför blancolån för att få bästa villkoren

För att hitta blancolån med så bra ränta och villkor som möjligt gör du klokt i att jämföra lån. Även om räntan alltid sätts individuellt kan du ändå få en översikt av långivarnas räntespann på vår jämförelsesida för blancolån.

Eftersom inte alla långivare godkänner låntagare utan fast anställning rekommenderar vi att du använder en låneförmedlare, till exempel Lendo eller Zmarta. Då kan du få flera låneerbjudanden på en gång, men bara från de som faktiskt vill låna ut pengar till dig. Dessutom tas det bara en kreditupplysning.

Hur stort blancolån kan jag få utan fast anställning?

Långivarna tittar egentligen på samma saker oavsett om du har en fast anställning eller inte. Det är din återbetalningsförmåga och din kreditvärdighet som avgör hur stort blancolån du kan få. Men om du har en låg årsinkomst kan det vara svårare att få låna högre belopp. De flesta långivare erbjuder blancolån mellan 5 000 och 600 000 kronor.

När du ansöker om ett blancolån gör långivaren en individuell bedömning av din ekonomi. När du har skickat in din ansökan går långivaren igenom den och gör en kreditprövning för att se om du klarar av att betala tillbaka lånet.

Hur ökar jag mina chanser att få blancolån utan fast anställning?

Du kan öka dina chanser att få ett blancolån genom att ha en medsökande med god ekonomi. Det är oftast lättare att få ett blancolån när två personer delar på lånet. Det minskar risken för banken eftersom båda två är ansvariga för att lånet återbetalas.

Du kan även öka dina chanser att få ett blancolån om du saknar fast anställning genom att avsluta tidigare krediter och lösa tidigare lån. Ju färre krediter du har, desto större är chansen att du får ett blancolån utan fast anställning. Vissa långivare kan begära kontoutdrag där de tittar på din faktiska ekonomiska situation i stället för din taxerade inkomst.

Kan jag få ett blancolån utan fast anställning och med betalningsanmärkning?

Det är svårt att få ett blancolån utan fast anställning om du har en betalningsanmärkning. En fast anställning är ju en garanti för långivaren att du har en återkommande inkomst. Om du alltså både saknar en fast inkomst och har en betalningsanmärkning betyder det att du tidigare inte har skött dina skulder. Det kan vara ett varningstecken för långivaren.

Men det är definitivt möjligt att få ett blancolån ändå. Många långivare tittar på den taxerade inkomsten på din deklaration från föregående år och utgår ifrån den när de beviljar lån.

För att långivaren ska bevilja ett blancolån till dig om du har en betalningsanmärkning bör betalningsanmärkningen vara äldre än sex månader. Det kan också vara så att du får högre ränta än om du inte hade haft någon betalningsanmärkning. Det beror på att du är en större risk för långivaren när du har en betalningsanmärkning.

Hur ansöker jag om ett blancolån?

Du ansöker enklast om ett blancolån direkt på långivarens hemsida eller hos en låneförmedlare. Om du vill ta ett blancolån och jämföra olika erbjudanden kan du antingen ansöka om lån hos flera långivare eller hos en låneförmedlare. Om du skickar in flera ansökningar till flera olika långivare kommer varje långivare att ta en kreditupplysning. Det är inte bra för din kreditvärdighet.

Skillnaden mellan att ansöka direkt hos en långivare och en låneförmedlare är att hos låneförmedlaren behöver du bara fylla i en ansökan som går till flera långivare, och det tas bara en kreditupplysning.

Så ansöker du om blancolån direkt hos långivaren

 1. Välj lånebelopp och återbetalningstid.
 2. Fyll i dina uppgifter.
 3. Identifiera dig med BankID.
 4. Du får ett erbjudande.
 5. Signera lånet med BankID.
 6. Pengarna betalas ut inom ett par dagar.

Så ansöker du om blancolån hos en låneförmedlare

 1. Välj lånebelopp och återbetalningstid.
 2. Fyll i dina uppgifter.
 3. Identifiera dig med BankID.
 4. Jämför de erbjudanden du får.
 5. Välj blancolånet som passar dig bäst.
 6. Signera lånet med BankID.
 7. Pengarna betalas ut inom ett par dagar.

Vanliga frågor om blancolån utan fast anställning

Kan jag få ett blancolån utan fast anställning?

Ja, det finns flera långivare som erbjuder blancolån utan fast anställning. De tittar i stället på din inkomst och din återbetalningsförmåga.

Hur stort blancolån kan jag ta?

Det beror på hur din ekonomiska situation ser ut och vilket maxtak långivaren har. Det är svårare att få ett större blancolån om man saknar fast anställning.

Hur kan jag öka mina chanser att få ett blancolån?

Du kan öka dina chanser att få ett blancolån genom att ha en medsökande på lånet. Den som står som medsökande bör ha fast anställning och regelbunden inkomst.

Kan jag få ett blancolån utan fast anställning om jag har en betalningsanmärkning?

Det kan vara svårt att få lån utan fast anställning om du har en betalningsanmärkning. Det finns vissa långivare som beviljar lån trots att du har en betalningsanmärkning, men då krävs det att betalningsanmärkningen är minst sex månader gammal.

Vem kan ansöka om att få ett blancolån?

Alla som inte har en aktiv skuld hos Kronofogden kan ansöka om ett blancolån även om man saknar fast anställning. Dock finns det vissa generella krav som de flesta långivare har. Krav för att få blancolån är bland annat ålder, inkomstkrav, folkbokförd i Sverige, svenskt medborgarskap, svenskt personnummer och svenskt bankkonto.