Kan man betala av blancolån i förtid?

Ja, du kan betala av ett blancolån i förtid. Alla som tecknar ett lån har rätt att betala av det i förtid om de har möjlighet. Så länge räntan är rörlig kostar det inte något extra att lösa blancolånet i förtid.

Vad innebär det att betala av ett blancolån i förtid?

I samband med att du tecknar ett blancolån får du en avbetalningsplan. Den planen visar hur lång tid du har på dig att betala tillbaka pengarna du lånat. Vanligtvis betalar du av en del av lånet allt eftersom den tiden går. När avbetalningstiden når sitt slut ska lånet vara helt betalt.

Men du måste inte vänta ut hela avbetalningstiden. Är det så att du har tillräckligt med pengar för att betala hela skulden tidigare är du fri att göra det. Det är det som menas med att betala av lånet i förtid.

När du har betalat av hela blancolånet avslutas lånet direkt, oavsett hur mycket som är kvar på avbetalningstiden. Då behöver du inte längre betala räntan. Blancolånet blir alltså billigare om du betalar av det i förtid.

Fördelar med att betala av blancolån i förtid

  • Du sparar pengar på räntan. När du betalat av hela blancolånet behöver du inte längre betala någon ränta. Ju tidigare du löser lånet, desto mer pengar blir över till roligare saker än ränta!
  • Ditt kreditbetyg förbättras. En skuld mindre i ditt register kan ge bättre kreditbetyg, det vill säga större chans att bli beviljad andra lån i framtiden, exempelvis ett bolån.
  • Du kan samla flera lån i ett större. Har du flera mindre blancolån är en lösning att samla blancolånen till ett stort lån. På så sätt kan du få bättre ränta och kunna betala av lånen snabbare.

När är det bra att betala av blancolånet i förtid?

Har du ekonomiska medel att betala av blancolånet i förtid är det så gott som alltid en bra investering. Om du exempelvis säljer något för en större summa pengar, kan du passa på att betala av så mycket du kan på lånet. Eller så ser din ekonomi kanske helt enkelt bättre ut i dag än när du tog blancolånet.

Har du hög ränta på ditt blancolån kan det vara extra bra att lösa det redan i förtid. Även om du bara betalar av lite extra på lånet blir räntan mindre, eftersom den baseras på den lånesumma som är kvar. Betalar du av hela blir du av med både skuld och ränta.

En annan situation där det kan löna sig är om du hittar ett annat lån med bättre villkor än ditt befintliga blancolån. I så fall kan du lösa ditt gamla blancolån i förtid med hjälp av det nya lånet.

Tips! Om du har flera lån och kan betala av något av dem i förtid, prioritera lånet med dyrast ränta. Mindre lån kan du samla i ett större.

Har du däremot bunden ränta på blancolånet bör du först räkna på om du tjänar på att lösa det i förtid. I så fall behöver du nämligen betala ersättning för den ränta som banken skulle ha fått av dig under resten av betalningstiden. Då kan det vara mer lönsamt att fortsätta betala av lånet löpande enligt planen.

Har du inte pengarna för att betala av lånet just nu kan du förstås inte heller göra det i förtid.

Vad krävs för att betala av ett blancolån i förtid?

Enligt lag ska alla lån gå att lösa i förtid om låntagaren vill det. Det gäller både om du vill betala av extra mycket vid vissa inbetalningar, eller om du vill lösa hela blancolånet på en gång.

När du betalar in en större summa pengar kan långivaren vilja veta varifrån pengarna kommer. Har du till exempel sålt en bostad behöver du visa upp försäljningskontraktet. Har du fått en summa pengar i gåva behöver du visa upp ett gåvobrev.

I övrigt brukar det inte finnas några särskilda krav för att betala av blancolånet i förtid. Det är i princip bara att betala in mer pengar än du vanligtvis gör när du betalar av på lånet. Det kan dock vara bra att kolla med långivaren om du behöver betala in pengarna på något särskilt sätt – särskilt om du vill lösa hela lånet på en gång.

Kostar det något att betala av lån i förtid?

Om du har rörlig ränta – vilket är det vanligaste för blancolån – brukar det inte kosta något extra. Det skadar dock aldrig att kolla igenom lånets villkor. Det kan hända att långivare har vissa avgifter för att förtidslösa blancolån.

Skulle räntan vara bunden behöver du betala ränteskillnadsersättning, det vill säga den ränta du skulle ha betalat under återstående avbetalningstid. Då lönar det sig mer sällan att betala av lånet i förtid.