Kan man ta ett blancolån för att köpa bostad?

Ja, du kan ta ett blancolån för att köpa bostad. Men det beror på hur mycket bostaden kostar. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet som du kan använda till i princip vad du vill. Du kan som mest låna 600 000 kronor, men det är inte alla långivare som erbjuder så stora blancolån.

Hur mycket du får låna beror på din ekonomiska situation, återbetalningsförmåga och din kreditvärdighet. Det vanligaste är att man tar ett blancolån för att finansiera kontantinsatsen eller handpenningen.

Vad är ett blancolån?

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Därför kan du använda ett blancolån till vad du vill. Blancolån kallas även för privatlån.

Blancolån har oftast en högre ränta än lån med säkerhet, som till exempel bolån där bostaden står som säkerhet för lånet. 

Hur mycket kan jag ta i blancolån för att köpa bostad?

Du kan låna från 5 000 kronor upp till 600 000 kronor i blancolån för att finansiera hela eller delar av ditt bostadsköp. Hur mycket du får låna beror på din ekonomiska situation. När långivaren beviljar blancolån tittar de på din årsinkomst, din återbetalningsförmåga och din kreditvärdighet. Du kan öka dina chanser att få ett så stort blancolån som möjligt med en medlåntagare.

Tänk på! Det är billigare att ta ett bolån där bostaden står som säkerhet än att ta ett blancolån för att finansiera ett bostadsköp. Räntan på bolån ligger mycket lägre än räntan på blancolån. Det gör att kostnaden för ett bolån blir lägre än ett blancolån.

Blancolån har oftast en ganska hög ränta. Eftersom räntan på blancolån är mycket högre än på bolån är det mer fördelaktigt att ta ett bolån när du ska köpa bostad. 

Kan jag ta ett blancolån till kontantinsatsen?

Ja, det är möjligt att ta ett blancolån till kontantinsatsen. Kontantinsatsen är den delen av köpeskillingen i bostadsaffären som du inte kan ta bolån för och som du måste finansiera själv. Eftersom du bara kan belåna 85 procent av bostadens värde måste du själv kunna betala 15 procent av köpeskillingen. Det är inte helt ovanligt att ta ett blancolån för att finansiera kontantinsatsen. 

Vilken ränta har ett blancolån?

Räntan på blancolån varierar mellan olika långivare. Den kan kan ligga från cirka 3 procent upp till 29,95 procent. Din ekonomi, kreditvärdighet och återbetalningsförmåga påverkar vilken ränta du får. Ju bättre ekonomi och återbetalningsförmåga du har, desto lägre ränta kan du få. 

Tips! Välj en långivare med låg ränta och bra villkor där du inte behöver betala uppläggningsavgifter, aviavgifter eller andra avgifter som kan tillkomma. Du kan spara mycket pengar på att jämföra räntor och villkor hos olika långivare.

Jämför räntan på blancolån

Innan du tar ett blancolån för att köpa bostad bör du jämföra räntan och villkoren hos flera långivare. Räntan på blancolån kan variera väldigt mycket mellan olika långivare. Genom att jämföra räntan och villkoren på blancolån kan du minska kostnaderna. 

När du jämför räntan på blancolån hos olika långivare kan du titta på deras exempelränta. Då får du en bra uppfattning om vad ett blancolån kostar. Men eftersom de flesta långivare bestämmer räntan individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar och din återbetalningsförmåga kan du få både bättre och sämre ränta och villkor. Ju bättre ekonomi du har, desto lättare är det att få en lägre ränta.

Vad ska jag tänka på innan jag tar ett blancolån för att köpa bostad?

Innan du bestämmer dig för att ta ett blancolån för att köpa bostad finns det några saker du behöver tänka på för skydda din ekonomi och få så bra ränta och villkor som möjligt.

Bra att tänka på innan du ansöker om ett blancolån

  • Begränsa lånesumman. Låna bara så mycket du behöver för att köpa bostaden eller för att använda blancolånet till kontantinsatsen. Ju mer du lånar, desto dyrare blir det. 
  • Bostaden som säkerhet. Använd gärna bostaden som säkerhet om det går. Genom att sätta bostaden som säkerhet kan du kanske förhandla dig till en lägre ränta och bättre villkor. 
  • Välj en kort återbetalningstid. Ju kortare återbetalningstid du väljer, desto mindre blir den totala kostnaden för lånet.
  • Teckna låneskydd. Ett låneskydd är en försäkring som hjälper dig att betala räntor och amorteringar om du blir sjuk, arbetslös eller om du av någon annan anledning inte kan arbeta.
  • Välj lån med bäst ränta och villkor. Välj en långivare som erbjuder lån med låg ränta och bra villkor. Försök att pruta på räntan genom att visa att du har en god ekonomi och en genomtänkt återbetalningsplan. 
  • Ansök om blancolån hos en låneförmedlare. Genom att ansöka om ett blancolån hos en låneförmedlare behöver du bara skicka in en ansökan som går ut till flera långivare. Dessutom tas det bara en kreditupplysning på dig.