Kan man få blancolån trots skuld hos Kronofogden?

Ja, du kan få ett blancolån om du har en pågående skuld hos Kronofogden. Men det är inte lätt och det är ytterst få långivare som beviljar lån i det fallet. Enligt Finansinspektionen finns det inget uttalat förbud mot att en långivare inte får bevilja ett lån om du har en pågående skuld hos Kronofogden. Däremot är det en indikation på att du inte har betalat tidigare skulder i tid, och då bör långivaren göra en grundlig granskning innan de beviljar lånet. 

Var försiktig med att ta lån om du har en skuld hos Kronofogden

Även om du kan ta ett blancolån fast du har en skuld hos Kronofogden är det inte att rekommendera. Du bör tänka efter om du verkligen behöver lånet innan du skickar in din ansökan.

En anledning till att vara försiktig är att det görs en kreditupplysning på dig för varje låneansökan du skickar. Ju fler kreditupplysningar du har, desto sämre blir din kreditvärdighet. Därför är det bäst om du kan betala av din skuld innan du tar ett nytt lån.

Det kan vara svårt att få lån med skuld hos Kronofogden

De flesta långivare som beviljar blancolån kräver att du inte har någon skuld hos Kronofogden. Om du har haft en skuld hos Kronofogden kan långivaren kräva att du varit skuldfri i minst sex månader.

Det finns flera faktorer som påverkar om du kan få ett lån när du har en skuld hos Kronofogden. Det kan vara lättare att få ett lån med en liten skuld på ett par tusen kronor än om du har större skulder på flera hundra tusen kronor. Har du stora skulder är det i princip helt omöjligt att få ett lån.

Vad är Kronofogden?

Kronofogden är en statlig myndighet som bland annat hjälper till att se till att den som har rätt att få betalt verkligen får betalt oavsett om det är ett företag eller en privatperson.

Kronofogden kan även ge stöd och råd till den som har en skuld som ska betalas. Det gäller framför allt om du har en stor skuld som du har svårt att betala av. Då kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. De kan hjälpa dig att lägga upp en plan så att du kan betala av dina skulder och leva ett skuldfritt liv. 

Varför hamnar man hos Kronofogden?

Du hamnar hos Kronofogden om du inte betalar dina skulder i tid. Det kan handla om allt ifrån parkeringsböter och telefonräkningar till konsumentkrediter och större lån. Om du inte betalar din skuld skickas ditt ärende vidare till Kronofogden. 

Vilka långivare beviljar blancolån med en skuld hos Kronofogden?

Det finns ett par långivare som beviljar lån trots att du har en skuld hos Kronofogden. Men det handlar oftast inte om ett vanligt blancolån. Dessa lån kallas för nystartslån eller omstartslån. Ett sådant lån får bara användas för att betala av dina skulder till Kronofogden eller andra lån. 

Ett nystartslån eller omstartslån kan även kallas för skuldfinansieringslån eller saneringslån. 

Långivarnas vanligaste krav för att få ett saneringslån

 • Minimiålder 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Krav på en viss årsinkomst
 • Krav att lämna någon form säkerhet

Öka din chanser att få blancolån trots skuld hos Kronofogden

Det kan vara väldigt svårt och tidskrävande att hitta en långivare som beviljar blancolån när du har en skuld hos Kronofogden. Men det finns flera långivare som faktiskt beviljar blancolån trots skuld hos Kronofogden. De långivarna tittar på din nuvarande ekonomi och din ekonomiska förutsättningar att kunna betala tillbaka lånet. 

Du kan öka dina chanser att få ett blancolån trots att du har en skuld hos Kronofogden genom att lämna någon form av säkerhet eller ha en medlåntagare med god ekonomi. 

En medlåntagare har lika stor återbetalningsskyldlghet som du har. Det gör att långivaren ser det som en mindre risk att bevilja lån till dig som har en skuld hos Kronofogden. När du ansöker om ett lån tillsammans med din medlåntagare ökar dina chanser att få lånet beviljat. Dessutom ökar dina chanser att få en lägre ränta och bättre villkor. 

Ta hjälp av en låneförmedlare

Det enklaste sättet att hitta en långivare som beviljar lån är att ta hjälp av en låneförmedlare. Genom att ta hjälp av en låneförmedlare sparar du tid och det tas dessutom bara en kreditupplysning. 

Fördelar med att använda låneförmedlare

 • En ansökan och en kreditupplysning. Genom att ta hjälp av en låneförmedlare behöver du bara fylla i en ansökan som går ut till flera långivare som låneförmedlaren samarbetar med. Dessutom tas det bara en kreditupplysning, vilket är bra för din kreditvärdighet.
 • Snabbt och enkelt att ansöka om lån genom låneförmedlare. Det går snabbt att fylla i en ansökan. Det tar inte mer än ett par minuter. Du fyller i belopp, önskad återbetalningstid, personliga uppgifter och andra uppgifter som låneförmedlaren frågar efter. Därefter skickas din ansökan in.
 • Flera erbjudanden med en ansökan. Dina chanser att få ett blancolån ökar, och dessutom finns det möjlighet att få fler erbjudande. Då har du möjlighet att välja det erbjudande som har lägst ränta och bäst villkor för dig. 

Hur fungerar det att ansöka om blancolån hos en låneförmedlare?

 1. Ansökan. Du fyller i ansökan på låneförmedlarens hemsida. Du fyller i lånebelopp, önskad återbetalningstid, personuppgifter och om det är något annat som låneförmedlaren efterfrågar. 
 2. Ansökan skickas vidare till de långivare som låneförmedlaren samarbetar med. När du har skickat in din ansökan gör låneförmedlaren en kreditupplysning. Därefter skickas din ansökan vidare till de långivare som låneförmedlaren samarbetar med. 
 3. Du får låneerbjudanden. När långivarna har fått din ansökan återkommer de med låneerbjudande. Ta god tid på dig och titta igenom alla erbjudanden.
 4. Välj långivare. När du har fått ett erbjudande från en långivare väljer du om du vill acceptera långivarens erbjudande. Ansökan är inte bindande förrän du har godkänt och signerat avtalet med BankID.
 5. Lånet betalas ut. Utbetalning sker en eller ett par dagar efter att du har godkänt och signerat avtalet med BankID. Därefter sker allt kontakt direkt med långivaren.

Alternativ till blancolån

Det är svårt att få ett blancolån när du har en aktiv skuld hos Kronofogden. Men det finns andra möjligheter att låna pengar om du inte kan få ett blancolån på grund av att du har en skuld hos Kronofogden. 

Låna pengar av en familjemedlem

Ett alternativ kan vara att låna pengar av en familjemedlem. Du kan även be en vän om att få låna pengar. En familjemedlem eller en vän kan låna ut pengar från sitt sparkapital eller ta ett eget lån som används för att betala av dina skulder. Du bör inte be din familj eller din vän om ett lån om det ska användas till konsumtion. Då ökar bara din skuld ännu mer.

Fördelen med att låna pengar av en familjemedlem eller en vän är att det oftast blir mycket billigare eftersom du inte behöver betala lika hög ränta som du behöver om du tar ett lån hos en långivare. Däremot kan det skapa bråk och osämja med familjen eller din vän. Därför bör du överväga saken noga innan du ber en familjemedlem eller en vän om ett lån.

Ta ett pantlån

Ett pantlån är ett lån där du pantsätter ett föremål för att frigöra kapital. Precis som med andra lån måste ett pantlån betalas tillbaka för att du ska få tillbaka det du har pantsatt. Om du inte betalar tillbaka ditt pantlån i tid kommer pantbanken att sälja din pant för att få in pengarna från din skuld. 

För att ta ett pantlån behöver du ta med dig föremålet du vill pantsätta till en pantbank. Pantbanken värderar föremålet och därefter får du bestämma om du accepterar värderingen. När du har accepterar värderingen och pantsatt ditt föremål betalar pantbanken in pengarna på ditt konto inom ett par dagar.