Spara eller amortera på blancolånet – vad är bäst?

Det är helt individuellt vad som är bäst när det gäller att amortera eller spara. Allt beror på din ekonomiska situation. Det finns flera anledningar till varför du bör amortera på ditt blancolån. På samma sätt finns det flera anledningar till varför du bör spara i stället för att amortera mera. Men det bästa är att kunna amortera av lånet på kort tid och samtidigt kunna spara.

Fördelen med att amortera på blancolånet

Fördelen med att amortera mer på blancolånet är att skulden minskar fortare.  För varje dag som går kostar lånet pengar. Ju längre återbetalningstid du har, desto dyrare blir lånet. Det bästa är därför att betala tillbaka hela din skuld och sedan börja spara. 

Amortera mer och öka din kreditvärdighet

Generellt sett är det alltid bättre att betala av ett blancolån så fort som möjligt. Genom att amortera mer och betala av blancolånet ökar du din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet är avgörande när du till exempel ska ansöka om bolån. 

Fördelen med att spara i stället för att amortera mera

Fördelen med att spara är att du bygger upp en ekonomisk buffert. Det är alltid bra att ha en ekonomisk buffert för att klara oförutsedda utgifter. Då slipper du ta dyra lån eller krediter om till exempel tvättmaskinen går sönder eller om du måste reparera bilen. En bra buffert består av cirka tre månadslöner. 

Om du väljer att amortera mer kan det vara svårt att spara och bygga upp en ekonomisk buffert. Det innebär att du kan få svårt att klara av oförutsedda utgifter om du inte har några pengar undansparade.

Risken med att spara på börsen i stället för att amortera

Det brukar ses som en bra investering att spara långsiktigt i aktier. Börsen brukar över lång tid gå upp mer än vad ditt lån kostar.

Men det är viktigt att tänka på att det finns risker med att spara pengar på börsen i stället för att amortera av på blancolånet. Börsen kan när som helst falla och då riskerar du att förlora hela ditt sparkapital. Därför rekommenderar vi att man alltid betalar av sitt blancolån först och sedan sparar. 

Ska jag spara på sparkonto eller amortera?

Det är helt klart bättre att amortera på ditt blancolån i stället för att spara på ett sparkonto. Ett blancolån har mycket högre ränta än den räntan du kan få på ditt sparkonto. Det betyder att du förlorar mer pengar på att spara i stället för att betala av blancolånet så snabbt som möjligt.

Exempel: Du har ett blancolån på 100 000 kronor. Räntan på blancolånet är 5 procent. Kostnaden för blancolånet blir 5 000 kronor per år. Om du har 100 000 kronor på ett sparkonto som har en ränta på 1,50 procent tjänar du 1 500 kronor per år. Räntan för skulden är alltså 3 500 kronor mer än vad du tjänar på att ha pengarna på ett sparkonto. 

Vi rekommenderar alltid att man väljer att betala tillbaka sin skuld så snart som möjligt. Så fort du är skuldfri kan du börja spara.