Vad innebär det att samla blancolån?

Att samla blancolån handlar om att man ansöker om ett nytt lån för att lösa de gamla lånen. På så vis har man i slutändan endast ett lån att betala av.

Vissa föredrar att samla sina lån på det här sättet för att endast ha ett lån att betala av. Samtidigt får man också ofta en bättre ränta på lånet, vilket ju sänker den totala kostnaden.

Hur fungerar det att samla blancolån?

För att kunna samla alla dina blancolån behöver du först ansöka om ett större lån som kommer att lösa de andra lånen. För att samla blancolån tecknar du alltså ett helt nytt lån som du använder för att lösa ut dina andra lån.

Ett samlingslån är alltså inte ett lån där alla andra lån ingår, utan ett samlingslån är ett större lån som du använder för att betala av skulden på dina smålån. 

Genom att göra så kan du förhoppningsvis få en bättre ränta på det stora lånet, vilket i praktiken gör att den totala summan för alla lån du har tagit kan sägas bli lägre.

Kan man samla lån utan UC?

Ja, det finns vissa långivare som inte använder sig av Upplysningscentralen. I de fallen långivaren inte använder sig av UC för kreditupplysning brukar de i stället använda något annat kreditupplysningsföretag. Exempel på sådana företag är Bisnode och Creditsafe.

Det är ovanligt att långivare eller låneförmedlare inte tar en kreditupplysning av något slag – särskilt vad gäller större belopp. Och när man samlar blancolån brukar lånet som ersätter smålånen behöva bli ett ganska stort belopp.

Det finns alltså långivare som erbjuder blancolån utan UC, men de har ofta en väldigt hög ränta. Eftersom målet med att samla alla blancolån i ett och samma lån ofta är att få sänkt ränta är blancolån utan UC därför inte ett bra alternativ.

Är det bra att samla blancolån?

Genom att samla alla smålån kan du potentiellt sänka räntan. Med en sänkt ränta slipper du betala för mycket för dina lån och kan få ett bättre läge att betala tillbaka lånet.

Ofta när man har tagit flera mindre lån är räntorna på varje enskilt lån höga. Och framför allt skiljer sig räntorna inte sällan mycket från varandra, vilket gör den sammanlagda kostnaden för alla smålån högre än den behöver vara.

Utifrån det perspektivet kan det vara ett smart drag att samla alla blancolån. Det blir också lättare för dig att hålla reda på betalningarna när det endast är ett lån du behöver fokusera på.

Den vanligaste orsaken till att nekas samla blancolån

Den vanligaste orsaken till att inte få teckna ett blancolån som kan lösa de mindre skulderna är en försämrad kreditvärdighet. Om flera kreditupplysningar har tagits på dig under kort tid är det en vanlig orsak till försämrat kreditvärde.

Ett sämre kreditvärde på grund av många kreditupplysningar kan också ha att göra med att du ansökt om lån hos flera långivare samtidigt. Oftast tar varje långivare en egen kreditupplysning, vilket innebär att om du ansökt hos många samtidigt har också många kreditupplysningar tagits.

I stället kan du överväga att ta hjälp av en låneförmedlare. En låneförmedlare tar ofta bara en kreditupplysning men kommer tillbaka med erbjudanden från flera långivare.

Tips! I tabellen högst upp på sidan kan du filtrera så att bara låneförmedlare visas.

En annan vanlig anledning till att kreditvärdet är försämrat är att man antingen försöker ta ett blancolån med en skuld hos Kronofogden eller när man har en betalningsanmärkning.

Vanliga orsaker till att bli nekad ett blancolån:

  • Du har en betalningsanmärkning.
  • Du har en aktiv skuld hos Kronofogden.
  • Du genomgår en skuldsanering.
  • Du har ett försämrat kreditvärde av någon annan anledning.
  • Du försöker ansöka om lån utan att vara bosatt i Sverige.

Samla lån med betalningsanmärkning

Det finns långivare som beviljar blancolån med betalningsanmärkning. Men tänk på att dessa blancolån ofta har högre ränta, vilket kan göra att du ändå inte sänker räntan på lånen genom att samla dem.

Dessutom brukar blancolån med betalningsanmärkning innebära att det belopp som du får låna är lägre än om du lånat utan betalningsanmärkning. 

Eftersom det oftast krävs en större summa för att kunna betala av alla smålån kan det hända att du helt enkelt inte kan ta ett tillräckligt stort blancolån med betalningsanmärkning. Då är det bättre att vänta och betala av de små skulderna för sig.

Glöm inte bort den effektiva räntan

När du jämför blancolån är det viktigt att du också kommer ihåg att jämföra den effektiva räntan. Enligt lag är långivare skyldiga att redovisa den effektiva räntan och den är ofta mycket högre än den nominella räntan.

Den effektiva räntan räknar in avgifter som finns runt om lånet tillsammans med den nominella räntan. Därför ger den effektiva räntan en mer rättvis bild av hur mycket ett lån faktiskt kostar.

Vanliga frågor om att samla blancolån

Varför kan jag inte samla blancolån?

Den troligaste anledningen till att du blir nekad ett lån som kan lösa dina gamla lån är att du redan har försämrad kreditvärdighet. Det kan bero på att du kanske har haft betalningssvårigheter tidigare eller att du har ansökt om lån hos många långivare samtidigt.

Kan jag samla mina blancolån utan UC?

Ja, det finns låneförmedlare och långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen.

Kan jag samla mina blancolån med betalningsanmärkning?

Det beror på hur stora dina övriga skulder är. Ofta får man inte låna lika mycket med en betalningsanmärkning. Så om den sammanlagda summan för dina nuvarande blancolån överstiger summan du får låna kan du alltså inte samla dina blancolån med en betalningsanmärkning. Värt att tänka på är också att man ofta får en sämre ränta om man ansöker om lån med betalningsanmärkning.

Är det möjligt att samla lån med dålig kreditvärdighet?

Det kan gå att samla lån med dålig kreditvärdighet men du får då ofta en högre ränta, vilket i sig motarbetar hela tanken med att samla lånen till en lägre ränta.

Hur samlar jag mina blancolån till lägst ränta?

För att få den lägsta räntan behöver du först jämföra blancolån. Genom att jämföra olika räntor kan du också vara säker på att få det blancolån som har den bästa räntan för dig och din situation. Glöm inte att också jämföra effektiva räntor innan du bestämmer dig.