Blancolån Tips & råd

Det finns många situationer som kan leda till att du behöver ansöka om ett blancolån. Kanske räcker pengarna inte riktigt till köpet du verkligen vill göra. Kanske är det en skuld som behöver betalas av för att slippa dyra förseningsavgifter. Vilken situation du än befinner dig i så finns det vissa viktiga saker om du bör ha koll på. Tar du lån utan att veta om vad det egentligen innebär så riskerar du att sätta dig själv i situation som kan vara svår att ta sig ur.

Vilka kostnader innebär det att ta blancolån?

Även om det finns många blancolån med låg ränta så är bör du räkna med att ett lån innebär kostnader. De vanligaste kostnaderna är:

  • Räntekostnad. Den största och mesta självklara kostnaden. För att långivaren ska kompenseras för den risk det innebär att låna ut pengar får du som låntagare betala en räntekostnad. Kan även kallas för “avgift” men är alltid baserad på en årsränta som uppges i procent.
  • Uppläggningsavgift. Vissa långivare tar en avgift samtidigt som du får pengarna du lånat utbetalda. Detta kallas uppläggningsavgift och kan ligga på allt från 100 till 500 kr.
  • Avi-avgift. Avi-avgiften betalar du varje gång du får en räkning av långivaren. Den brukar vara runt 20-60 kr men kan i vissa fall gå att undvika genom att ansöka om autogiro-betalning av räkningar.
  • Påminnelse- och förseningsavgift. Skulle du misslyckas med att betala tillbaka ditt blancolån samt räntekostnader och eventuella andra avgifter så kan det leda till påminnelse- och förseningsavgifter. Vanligtvis får du först en påminnelse (50-100 kr) och i de fall du fortfarande inte hinner/kan betala så får du en förseningsavgift (100-300 kr).

När måste jag betala dessa kostnader?

Hur snabbt du behöver betala tillbaka ett lån beror på lånets löptid. Den kortaste löptiden med blancolån 1 år och den längsta är oftast upp till 15 år. Du kan alltid välja att betala tillbaka hela lånet tidigare än planerat. Detta innebär dock inte att du slipper betala räntekostnaden för hela löptiden, vilket gör att det är ännu viktigare att försöka hitta ett blancolån som passar dig. 

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka de pengar jag lånat?

Skulle du misslyckas med att betala tillbaka ett blancolån så kommer det att leda till påminnelse- och förseningsavgifter. Därefter går ärendet vidare till inkasso och till sist Kronofogden. Även inkasso och Kronofogden tar ut avgifter för att hantera ärendet. Hamnar ärendet hos Kronofogden så kommer det även resultera i att du får en betalningsanmärkning. Även om det går att ansöka om blancolån med betalningsanmärkning så kan en betalningsanmärkning innebära att du får svårt att teckna andra avtal som hyresavtal och mobilabonnemang. Det kan även bli svårt att köpa saker på avbetalning.