Så hittar du ett blancolån utan UC

De flesta banker och långivare tar kreditupplysning via UC. Har du fått många förfrågningar hos UC kan det bli svårare för dig att få lån. För att inte samla på dig förfrågningar kan du söka blancolån utan UC. Då påverkas inte ditt kreditbetyg hos UC negativt inför framtida lån.

Långivaren tar alltid en kreditupplysning

Du kan inte låna pengar helt utan kreditupplysning. Det måste alla långivare göra när de prövar en låneansökan, enligt konsumentkreditlagen.

Kreditupplysningen ger långivaren en bild av hur din ekonomi ser ut. De kan till exempel se om du har några aktiva lån och krediter, betalningsanmärkningar eller om andra företag har gjort kreditupplysningar på dig.

Utifrån uppgifterna sätts också ett kreditbetyg. Betyget visar på din betalningsförmåga, det vill säga hur stor eller liten risk det är att du inte kan betala av lånet. Långivaren utgår sedan från detta för att avgöra om du får låna pengar eller inte.

Exempel på vad som visas i en kreditupplysning

 • Betalningsanmärkningar
 • Aktiva lån och krediter
 • Lån och krediter som har löpt ut de senaste 12 månaderna
 • Kreditupplysningar som nyligen tagits på dig
 • Skulder hos Kronofogden
 • Årsinkomst

UC har en tjänst där du själv kan kolla upp hur din kreditupplysning ser ut, utan att den registreras. Då kan du se vilken information som långivarna får om dig. Även de största andra kreditupplysningsföretagen, Bisnode och Creditsafe, har liknande tjänster.

Du kan ta ett blancolån utan UC

Vad innebär i så fall ett blancolån utan UC? Jo, att långivaren använder ett annat kreditupplysningsföretag. En sådan kreditupplysning registreras inte hos UC. Det innebär att den kreditupplysningen inte syns om ett annat företag gör en kreditupplysning på dig hos UC vid ett senare tillfälle.

Det här innebär det att ta ett blancolån utan UC

 • Din kreditvärdighet hos UC påverkas inte. Kreditupplysningar via andra företag, såsom Bisnode och Creditsafe, syns inte hos UC. Det är en fördel om du ska ansöka om större lån senare hos en långivare som använder UC. Då påverkar inte den första kreditupplysningen din kreditvärdighet hos den långivaren.
 • Betalningsanmärkningar syns fortfarande. Alla långivare kan se om du har betalningsanmärkningar, oavsett om de använder UC eller inte. Den informationen har alla kreditupplysningsföretag tillgång till.

Vilka är fördelarna med ett blancolån utan UC?

Har du många kreditupplysningar ger det intrycket av att du ansökt om många lån. Det sänker din kreditvärdighet, eftersom du kan tänkas ha flera skulder att betala av. Då minskar också dina chanser att få lån.

Exempel: Felix vill låna 200 000 kronor och ansöker om det hos bank 1. Eftersom han vill jämföra sina möjligheter ansöker han även hos bank 2 och bank 3. Alla bankerna tar kreditupplysning hos UC. Bank 3 ser då att Felix nyligen ansökt om lån hos två andra banker, men vet inte om han fått det beviljat eller inte. Därför är det oklart för bank 3 hur det står till med Felix ekonomi, och de vill inte bevilja honom ett lån.

De flesta långivare använder UC. Har du ansökt om många lån är risken därmed stor att du har många kreditupplysningar där – oavsett om du har tackat ja till lånen eller inte.

Men väljer du en långivare utan UC hamnar inte den kreditupplysningen hos UC. Framtida långivare kan då inte se att du ansökt om det lånet, så länge de inte använder samma kreditupplysningsföretag som den första.

Framför allt har du nytta av ett lån utan UC om du tänkt ansöka om ett större lån inom det närmsta året. De största bankerna använder nämligen UC för sina kreditupplysningar. För att behålla din kreditvärdighet är det bra att undvika fler kreditupplysningar hos UC fram till dess.

Finns det nackdelar med blancolån utan UC?

En nackdel med blancolån utan UC är att det kan bli dyrare. Eftersom UC är det största kreditupplysningsföretaget, får långivare inte lika mycket information om låntagaren om de tar kreditupplysning någon annanstans. Därmed utgör lånet en större risk, vilket ofta kan leda till högre räntor och andra avgifter.

Att kreditupplysningen inte visar all information om låntagaren kan också vara en nackdel i sig. Då kan människor lockas att ta fler lån än de klarar av. Det gynnar varken den som tagit lånet eller det företag som lånar ut pengarna.

Kan jag låna utan UC trots betalningsanmärkningar?

Ja, hos vissa långivare går det att ta blancolån utan UC trots att du har betalningsanmärkningar. De allra flesta långivare som accepterar betalningsanmärkningar använder dock UC för kreditupplysning.

Det finns dock anledning att vara försiktig med sådana lån. För det första bör du aldrig låna pengar om du inte har stabil ekonomi. En betalningsanmärkning kan bero på allt ifrån en enstaka miss till en större, obetald skuld. Tänk igenom noga om din ekonomi klarar av ännu en skuld utan att riskera fler betalningsanmärkningar.

För det andra är lån dyrare om du har betalningsanmärkningar. Långivaren tar en högre risk i att låna pengar till dig, och därför kan din ränta bli högre.

Tänk på! En betalningsanmärkning betyder att en kostnad eller skuld du inte betalat har gått vidare till Kronofogden. Anmärkningen finns kvar i tre år, även om du betalat av skulden.

Lån utan UC trots betalningsanmärkningar är relativt vanligt inom snabblån och sms-lån. Men sådana lån bör du vara försiktig med. De har ofta hög ränta och kan bli väldigt dyra. Du bör därför aldrig ta ett snabbt lån om du inte säkert kan betala tillbaka pengarna på mycket kort tid.

Det är mycket svårt att få blancolån med skulder hos Kronofogden

Har du aktiva skulder hos Kronofogden blir det väldigt svårt att få ett blancolån. Det finns inget uttalat förbud mot att bevilja blancolån till någon som har skulder hos Kronofogden. Men de flesta långivare anser att det är en för stor risk.

En typ av lån som man kan få med skulder hos Kronofogden är omstartslån. Det är ett lån vars syfte är att samla skulderna så att man lättare kan betala av dem till Kronofogden. Det är dock bara särskilda långivare som erbjuder det. Du kan inte använda ett vanligt blancolån på det sättet.

Kan jag få blancolån med många förfrågningar hos UC?

Ja, det är möjligt att få blancolån även om du har många UC-förfrågningar. Däremot är det mycket svårare. Många förfrågningar sänker nämligen ditt kreditbetyg, eftersom långivaren inte vet om du har tackat ja eller nej till lånen du har sökt.

En del långivare kan bevilja blancolån trots många UC-förfrågningar. Då finns i stället en risk att räntan blir högre på grund av den osäkerheten.

Tänk på! Har du många kreditupplysningar på dig kan du få högre ränta på ditt blancolån.

Tänk också på att dina kreditupplysningar hos andra företag registreras hos dem. Många förfrågningar hos exempelvis Creditsafe påverkar ditt kreditbetyg hos dem, om än inte hos UC. Att ansöka om många lån utan UC är alltså inte heller optimalt.

Hur får jag blancolån med svag kreditvärdighet?

Det bästa sättet att få blancolån med svag kreditvärdighet, är helt enkelt vänta tills du förbättrat din kreditvärdighet. Det låter kanske trist om du behöver pengarna nu. Men det är både det lättaste och säkraste sättet för dig att få blancolån.

Kreditupplysningens syfte är att förhindra att redan skuldsatta personer tar på sig fler skulder. Svag kreditvärdighet tyder på att du redan har många andra skulder att betala av, eller att du har missat betalningar tidigare. I det fallet riskerar ett nytt blancolån att göra situationen värre.

Lån utan UC är ett alternativ för dig som inte vill försämra din kreditvärdighet hos UC. Har du redan svag kreditvärdighet i stort ökar dock inte dina chanser med ett lån utan UC.

Tänk på! Fundera på varför din kreditvärdighet är svag. Kanske tyder det på att du inte har råd med ett blancolån just nu.

Sedan kan långivare förstås ha olika krav på sina låntagare. En del accepterar till exempel betalningsanmärkningar, medan andra inte gör det. Låntagare med svag kreditvärdighet kan därför ha större chans hos vissa långivare än hos andra.

Har du allmänt svag ekonomi är det dock bäst att vänta med att ta blancolån. Det är viktigt att du bara lånar pengar när du helt säkert klarar av räntan och återbetalningen.

Exempel på hur du kan förbättra din kreditvärdighet

 • Betala av skulder du redan har.
 • Avsluta krediter du inte använder.
 • Vänta ut betalningsanmärkningar.
 • Försök skaffa dig högre inkomst.

Vilka långivare erbjuder blancolån utan UC med låg ränta?

I tabellen ovan kan du se vilken ränta olika långivare har på sina blancolån utan UC. Där kan du lätt få översikt över vilket lån som är billigast och som passar dig.

Tänk dock på att räntan på blancolån alltid sätts individuellt. Tabellen ger dig ett hum om vilken ränta långivarna kan erbjuda. Men det är ingen garanti för att du får den specifika räntan som anges.

Tips! Ansök via en låneförmedlare. Då får du ansökan prövad hos flera långivare med bara en kreditupplysning.

Vill du jämföra din personliga ränta hos flera långivare kan du ansöka om blancolån via en låneförmedlare. Då får du låneförslag från flera långivare. Alla låneförmedlare vi samarbetar med tar dock sin kreditupplysning hos UC. Däremot tar de bara en kreditupplysning, trots att du ansöker hos flera banker samtidigt.

Kan jag ansöka om blancolån utan UC med BankID?

Ja, i princip alla långivare använder sig i dag av BankID för att signera låneansökningar. Det gäller även långivare som inte använder UC.

BankID är både det smidigaste och säkraste sättet att signera en låneansökan. 

Snart kanske alla kreditupplysningar hamnar i samma register

I dagsläget har alla kreditupplysningsföretag olika register. De delar inte heller sin information om låntagarna med de andra företagen. Det är det som gör att din kreditvärdighet hos UC inte påverkas om du tar ett lån utan UC.

Finansinspektionen har föreslagit att detta ska ändras. De vill utreda möjligheterna till ett enda gemensamt register, där alla låntagarens kreditupplysningar och lån är synliga. På så sätt skulle alla företag som utför kreditupplysningar få tillgång till samma information.

Om detta går igenom fyller lån utan UC inte längre någon funktion. Då skulle även andra kreditupplysningsföretag kunna se förfrågningar som gjorts på låntagaren via UC.

Syftet med förslaget är att kreditupplysningar ska ge fullständig information om låntagarens ekonomi. Förhoppningsvis ska det kunna leda till att färre blir beviljade lån som de egentligen inte har råd att betala tillbaka.

Vanliga frågor om blancolån utan kreditupplysning från UC

Kan jag ta blancolån utan kreditupplysning?

Nej, det går inte ta blancolån helt utan kreditupplysning.

Vad innebär det att ta blancolån utan UC?

UC står för Upplysningscentralen och är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Blancolån utan UC innebär att låna hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag. Det kan vara bra om du inte vill att kreditupplysningen ska påverka ditt kreditbetyg hos storbankerna.

Kan jag få lån utan UC trots många förfrågningar?

Det är svårare att få lån om du har många förfrågningar sedan tidigare. En del långivare kan bevilja lån i alla fall, men då kan räntan bli högre.

Kan jag ta ett snabbt blancolån utan UC?

Ja, det finns långivare som erbjuder blancolån utan UC med direkt utbetalning. Tänk dock på att dessa lån kan bli dyrare. Ta inte snabba lån som du inte kan betala tillbaka i tid.

Kan man få reda på sina blancolån genom UC?

Ja, via UC kan du se vilka uppgifter om dig som syns i din kreditupplysning. Bland annat kan du se vilka blancolån och andra krediter du har.