Vad innebär det att ta ett blancolån utan UC?
Om du ansöker om ett blancolån utan UC innebär det att långivaren använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC när de tar en kreditupplysning på dig. Att en långivare inte använder UC betyder alltså inte att de inte tar någon kreditupplysning alls, utan bara att de går via ett annat företag.
Alla långivare tar kreditupplysningar i samband med en låneansökan, och tidigare var just UC det dominerande företaget på den svenska marknaden. Nu är det flera långivare som använder exempelvis Dun & Bradstreet eller Creditsafe i stället, men UC är fortfarande störst och används av i princip alla storbanker.
Är det mindre säkert att ta blancolån utan UC?
Nej, långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC är inte mindre seriösa än långivare som använder UC. Alla de långivare som du ser på den här sajten står under Finansinspektionens tillsyn, vilket innebär att de är skyldiga att följa de lagar och regler som gäller för alla svenska långivare.
Finansinspektionen ser också efter så att de faktiskt gör det, och här spelar valet av kreditupplysningsföretag ingen roll för bedömningen.
Varför vill man låna utan UC?
Orsaken till varför många helst undviker att låna hos långivare som använder UC har med kreditvärdigheten att göra. Om det görs flera kreditupplysningar på dig under kort tid riskerar din kreditvärdighet att påverkas, och ligger kreditupplysningarna i UC:s register kan alla banker som använder UC se dem. Och eftersom i stort sett alla storbanker använder UC kan det bli svårare för dig att beviljas större lån, till exempel bostadslån, i framtiden.
Fördelarna med att ta blancolån utan UC
- Du får bättre kreditvärdighet hos storbankerna
- Kan bli lättare att få lån i framtiden
- Större chans att få bättre lånevillkor
Nackdelar med att ta blancolån utan UC
Nackdelen med blancolån utan UC är att det i regel handlar om lån som är dyrare överlag. De flesta långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC erbjuder exempelvis snabblån och krediter som kännetecknas av höga räntor och korta återbetalningstider.
Dessutom är det inte lika många banker och långivare som använder andra kreditupplysningsföretag, vilket innebär att dina valmöjligheter blir mer begränsade.
Vad är UC?
UC (Upplysningscentralen), är ett av flera kreditupplysningsföretag som finns i Sverige. Företag kan ta hjälp av UC för att göra en kreditupplysning på en person som vill köpa en tjänst av dem. Om du till exempel ansöker om lån har långivaren en skyldighet att göra en kreditupplysning på dig. Anledningen är att långivaren behöver få en uppfattning av din ekonomi för att bedöma om du kommer att kunna betala tillbaka lånet.
Vilka uppgifter visas i en kreditupplysning från UC?
UC erbjuder två olika kreditupplysningar: mikroupplysning och personupplysning.
Mikroupplysningen innehåller följande uppgifter:
- Namn
- Personnummer
- Adress
- Betalningsanmärkningar
- Skuldsaldo hos Kronofogden
Personupplysningen innehåller följande uppgifter:
- Alla uppgifter som ingår i mikroupplysningen
- Inkomstuppgifter
- Fastighetsinnehav
- Äktenskapsförord
- Tidigare förfrågningar
Så får du koll på din kreditvärdighet
UC har olika tjänster som kan hjälpa dig att få koll på din kreditvärdighet. Du kan till exempel göra en egen kreditupplysning på dig själv för att se vilken information företag kan få om dig. Denna tjänst kallar UC för Min Upplysning.
UC har även en tjänst de kallar för Kreditkollen. Det är en prenumerationstjänst som du betalar en månadsavgift för. Med Kreditkollen kan du se ditt kreditbetyg och se hur din kreditvärdighet utvecklas över tid. Du kan också få hjälp med att förbättra din kreditvärdighet genom att anta mål och utmaningar.
Använd en låneförmedlare som bara tar en kreditupplysning
Ska du ansöka om blancolån rekommenderar vi att du använder en låneförmedlare. En låneförmedlare tar nämligen bara en kreditupplysning på dig, även om de skickar ut din ansökan till flera olika banker och långivare. De flesta låneförmedlare använder förvisso också UC, men eftersom det bara tas en upplysning påverkas din kreditvärdighet inte lika mycket som om du själv hade ansökt hos olika långivare.
För att jämföra blancolån från alla långivare och låneförmedlare kan du klicka på knappen nedanför.
Var hittar jag blancolån utan UC med bästa räntan?
Brixo har den lägsta räntan på blancolån utan UC just nu (kontrollerat 2024-10-13). Räntan är från 19.95 % men sätts indivduellt.
Vilken ränta just du kan få när du tar blancolån utan UC beror på dina återbetalningsmöjligheter och din kreditvärdighet. I tabellen högst upp på sidan ser du vilka långivare som erbjuder lån utan UC och inom vilket spann deras nominella ränta ligger. Det är dock först efter att du har skickat in din ansökan som du får veta vilken ränta de kan erbjuda dig.
Vilken ränta just du kan få när du tar blancolån utan UC beror på dina återbetalningsmöjligheter och din kreditvärdighet. I tabellen högst upp på sidan ser du vilka långivare som erbjuder lån utan UC och inom vilket spann deras nominella ränta ligger. Det är dock först efter att du har skickat in din ansökan som du får veta vilken ränta de kan erbjuda dig.
Hur stort blancolån utan UC kan man ta?
De flesta långivare som andra kreditupplysningsföretag än UC erbjuder blancolån på max 50 000 kronor. Det finns ett fåtal långivare som beviljar lån över 100 000, men du kommer du inte att ha lika många valmöjligheter om du vill låna så mycket. För att du ska beviljas högsta möjliga lånesumma gäller det också att du har tillräckligt hög kreditvärdighet så att långivaren känner sig trygg med att ha dig som kund.
Överlag är det alltså svårt att ansöka om större lån utan UC. I princip alla storbanker använder UC som kreditupplysningsföretag, och det är storbankerna som erbjuder de högsta lånebeloppen.
Kan man samla blancolån utan UC?
Ja, vissa blancolån utan UC kan användas för att samla mindre lån och krediter. Men du bör som sagt tänka på att lån utan UC ofta är lån med relativt låga maxbelopp och höga räntor, vilket inte gör dem helt optimala som samlingslån.
Innan du ansöker om samlingslån hos en långivare utan UC bör du därför se till att de kan erbjuda lånebelopp som kan täcka dina samlade skulder. Det är även viktigt att du säkerställer att ett samlingslån verkligen kommer att sänka dina kostnader.
Så ansöker du om blancolån utan UC
- Fyll i och skicka in en låneansökan på låneförmedlarens eller långivarens hemsida.
- Långivaren granskar din ansökan och tar en kreditupplysning via exempelvis Creditsafe eller Bisnode.
- Om du blir godkänd får du ett låneerbjudande från långivaren (om du ansöker via låneförmedlare kan du få flera erbjudanden på en enda ansökan).
- Om du vill acceptera erbjudandet signerar du avtalet, vanligtvis digitalt via BankID.
- Långivaren betalar ut pengarna till ditt konto.
Finns det särskilda krav man måste uppfylla när man lånar utan UC?
Nej, det finns inga särskilda krav du måste uppfylla bara för att du ansöker om blancolån utan UC. Alla långivare har vissa villkor och krav som potentiella låntagare måste uppfylla för att bli godkända som kunder. Villkoren och kraven kan skilja sig något mellan olika långivare, men det har inte att göra med vilket kreditupplysningsföretag de använder.
Kan man få blancolån utan UC med betalningsanmärkningar?
Ja, det är möjligt att få blancolån utan UC även om du har betalningsanmärkningar. Men det är helt klart svårare. Och det är frågan om det är en så bra idé att över huvud taget ansöka om lån om du har dragit på dig en betalningsanmärkning. Men det beror på orsaken bakom anmärkningen och hur länge sedan det var.
Om du har fått betalningsanmärkningen för att du inte har haft de ekonomiska möjligheterna att till exempel betala en räkning skulle vi rekommendera att du väntar med en låneansökan tills du har fått ordning på ekonomin. Det gäller oavsett om du har tänkt att låna utan UC eller ej.
Kan jag få blancolån med många förfrågningar hos UC?
Ja, det är möjligt att få blancolån även om du har många UC-förfrågningar. Däremot är det betydligt svårare. Många förfrågningar sänker som sagt din kreditvärdighet, eftersom långivaren inte vet om du har tackat ja eller nej till lånen du har sökt.
Tips! Det är inte alla kreditupplysningsföretag som sänker ditt kreditbetyg på grund av många förfrågningar. Hos till exempel Creditsafe kommer ditt kreditbetyg inte att påverkas av antalet förfrågningar, utan enligt informationen på hemsidan baseras deras kreditbedömning endast på den information som finns registrerad i deras databaser just den dagen.
Vissa långivare kan bevilja blancolån trots många UC-förfrågningar. Men då finns i stället en risk att räntan blir högre.
Tänk också på att dina kreditupplysningar hos andra företag finns i deras respektive register. Att ansöka om många lån utan UC är alltså inte heller optimalt.
Kan jag få blancolån med svag kreditvärdighet?
Det är betydligt svårare att få lån överlag om du har svag kreditvärdighet, och det gäller även blancolån. Vissa långivare accepterar betalningsanmärkningar, men de tittar alltid på dina möjligheter att betala tillbaka lånet.
Har du en aktiv skuld hos Kronofogden kan du i princip bara få omstartslån för att samla eller bli av med skulderna.
Vänta med lån tills du förbättrat din kreditvärdighet
Det bästa är helt enkelt att vänta med att ansöka om lån tills du har förbättrat din kreditvärdighet, eftersom du kommer ha större chanser att bli beviljad ett lån med bästa möjliga räntan.
Så kan du förbättra din kreditvärdighet
- Betala av befintliga skulder.
- Avsluta krediter du inte använder.
- Vänta ut betalningsanmärkningar.
- Försök höja din inkomst.
Källor
- Konsumenternas. Kreditprövning och kreditupplysning. https://www.konsumenternas.se/lan–betalningar/lan/sa-fungerar-ett-lan/kreditprovning-och-kreditupplysning/
- Min UC. Min upplysning. https://www.minuc.se/min-upplysning
Vanliga frågor om blancolån utan kreditupplysning från UC
Nej, när du ansöker om lån görs alltid en kreditupplysning på dig, antingen via UC eller något annat kreditupplysningsföretag.
Har du aktiva skulder hos Kronofogden kommer det bli väldigt svårt att få lån, oavsett vilket slags lån det gäller.
I en kreditupplysning finns information om din identitet, dina inkomster, eventuella betalningsanmärkningar och skulder och tidigare kreditupplysningar. I UC:s register finns dock något mer utförlig info om dig och din ekonomi än hos andra kreditupplysningsföretag.
Ja, det kan bli dyrare att låna utan UC jämfört med att låna hos en långivare som använder UC. Det beror på att långivare som använder andra kreditupplysningsföretag ofta erbjuder mindre snabblån och krediter. Den typen av lån kännetecknas av höga räntor och korta återbetalningstider.
Precis som när du ansöker om lån med UC varierar ansöknings- och utbetalningstiden för lån utan UC mellan olika banker och långivare. I tabellen högst upp på sidan ser du vilken utbetalningstid långivare utan UC har i genomsnitt.