Privatekonomi Tips & råd

Semestertider innebär avkoppling och vila, men tyvärr inte för plånboken. För många innebär semestertider dyra tider med resor, god mat och aktiviteter som kanske inte skulle blivit av på vanliga jobbveckor. Självklart ska du unna dig på sommaren, men för att inte komma tillbaka till verkligheten med en plånbok som ekar tomt så finns det 4 saker som kan vara bra att tänka på. Det kan även vara bra att ha koll på vilka nödlösningar som finns om ekonomin skulle krisa, som exempelvis att ta ett blancolån.

1. Gör en tydlig budget innan semestern

Viktigast av allt för att undvika att semesterkassan tar slut i förtid eller att hösten börjar med en tom plånbok är att göra en tydlig budget. Planera in vilka eventuella utgifter och intäkter du kommer ha under sommaren för att få en överblick över hur mycket pengar du kan spendera. Gör sedan ditt bästa för att hålla dig till budgeten. Skulle du märka att kostnaderna överstiger budgeten så kan det vara bra att hålla lite hårdare i plånboken den kommande veckan.

2. Vänta med dyra resor till slutet av semestern

Att stå med en tom plånbok i slutet av sommaren är aldrig roligt. Att ha lite pengar över kan däremot göra att du får spendera lite extra på en resa eller ett trevligt restaurangbesök. Genom att avvakta med de dyraste inköpen till slutet av sommaren kan du maximera dina chanser att få pengar över.

3. Undvik onödiga kostnader

Gör ditt bästa för att undvika köp som kostar mer än vad dom egentligen tillför. Ett väldigt bra exempel på en onödig kostnad är dyra souvenirer. Är du utomlands på semester kan ett bra sätt att undvika onödiga kostnader vara genom att göra lite efterforskningar på restauranger innan du åker, alternativt om du har wi-fi på hotellet. Det är enkelt att hamna på “turistfällor” när man inte vet var man ska äta, vilket kan vara onödigt dyrt. Oftast kan du hitta betydligt billigare och bättre ställen genom några få sökningar på internet.

Blancolån kan hjälpa dig med tillfälliga ekonomiska problem

Skulle du få helt slut på pengar eller känner du att du inte kommer kunna klara sommaren ut så kan ett blancolån vara en lösning. Ett blancolån hjälper dig klara av tillfälliga ekonomiska problem mot en räntekostnad. Genom att jämföra kan du ofta hitta blancolån med låg ränta. Kom bara ihåg att alla blancolån ska betalas tillbaka inom den avtalade återbetalningstiden. Skulle du misslyckas med att betala ditt blancolån så kan det bli en betydligt dyrare lösning på dina ekonomiska problem än du först trodde.