Privatekonomi Tips & råd

Det är många svenskar som vill slippa snö och kalla vintrar och väljer därför att lämna landet för varmare breddgrader. Andra väljer att spara det tillfället till sommaren. Oavsett när resan ska äga rum är det många som väljer att ta ett blancolån för att finansiera sin utlandssemester. Är du en av dem kan det vara bra att se hit. Det finns nämligen mycket att tänka på innan du väljer att ansöka om ett lån.

Först och främst bör du ställa dig frågan om du verkligen behöver låna pengarna av en långivare. Finns det möjlighet att spara ihop pengarna, eller kanske till och med låna av någon närstående kanske det alternativet är att föredra.

Har du trots allt bestämt dig för att ta ett lån skulle vi vilja ge dig fyra råd på vägen.

1. Gör en budget 

Det första du bör göra när du bestämt dig för att låna är att se över vad resan kommer att kosta. Det gäller då inte bara flyg och hotell, utan även kostnader för mat, transport och aktiviteter. Har du klart för dig vad resan kommer att kosta blir det lättare för dig att veta hur stort lån du behöver ta.

Tips! Ta aldrig ett större lån än du behöver. Det är lätt att lägga på lite extra men tänk på att ju mer du lånar desto mer pengar ska betalas tillbaka i slutändan.

2. Använd låneförmedlare 

För att du ska hitta det bästa lånet efter dina förutsättningar är det att föredra om du använder dig av en låneförmedlare. En låneförmedlare kontaktar flera långivare, på så vis får du flera olika alternativ och du behöver inte själv ta hand om arbetet med att leta reda på olika långivare. Både smidigt och enkelt. Tänk även på att olika långivare kontaktar olika många långivare. En större låneförmedlare kan kontakta så många som 30 olika långivare.

3. Gör en betalningsplan 

Kostnaderna för ett lån är ofta mer än månadskostnaderna. Det kan tillkomma alltifrån aviseringsavgift till uppläggningsavgift. Titta på helhetskostnaden. På så sätt kan du säkerställa att du tar det bästa lånet utan att behöva oroa dig för obehagliga överraskningar.

4. Har jag råd? 

Ta inget förhastat beslut. När du har räknat på vad den slutgiltiga summan med ränta och övriga avgifter kommer att bli bör du fråga dig om du har råd att betala tillbaka detta? Var ärlig mot dig själv, du vill inte sätta dig i skulder du inte klarar av att betala tillbaka.