liten flicka och föräldrar använder miniräknare och spargris för att spara pengarInvolvera barnen i hushållsekonomin så tidigt som möjligt

Tips & råd

Att prata pengar med sina barn kan ta emot för många. Men det är viktigt att de tidigit i livet lär sig ett sunt förhållningssätt till pengar, skriver SvD Näringsliv. Privatekonomen Jens Magnusson, SEB, och familjeekonomen Sharon Lavie ger sina bästa tips på hur du pratar om pengar med dina barn.

1. Ge veckopeng eller månadspeng

Det är inte längre lika vanligt att ge barn veckopeng eller månadspeng som de själva får foga över, till exempel för att själva köpa lördagsgodis. Men det är ett bra och pedagogiskt sätt att lära barnen att hantera pengar.

Först och främst kan man prata med barnen om hur stor summa de får och vad pengarna ska räcka till att köpa. Om barnet vill köpa något dyrare kan de spara pengar så att de har dubbelt så mycket pengar nästa vecka eller månad.

Om barnet handlar upp pengarna på en gång är det viktigt att man fullföljer pedagogiken och inte ger barnet mer pengar, utan då behöver de vänta till nästa betalningstillfälle.

2. Börja så tidigt som möjligt

Många vuxna i Sverige är obekväma med att prata pengar, lön eller sparande med andra vuxna. Men det är viktigt att vi överkommer den rädslan för att prata om pengar med barnen.

Experterna är överens om att ju tidigare man börjar prata med barnen om ekonomi, desto bättre. Med det sagt behöver man förstås anpassa samtalen efter barnets ålder och kunskapsnivå. Men många börjar i dag för sent, och man kan aldrig vara för tidigt ute, tycker experterna.

3. Involvera barnen i hushållets ekonomi

Var inte heller rädd att låta barnen delta i diskussioner om ekonomin i hemmet. Alla hushåll behöver prioritera i sin budget, och genom att involvera barnen i dessa prioriteringar bygger man en förståelse för detta.

Till exempel är det inte så konsigt att man inte kan resa bort en sommar om man samtidigt bygger om hemma, om man introducerar det ekonomiska tänket för barnet.

Dock är det förstås viktigt att aldrig ge sina barn ekonomisk ångest över hushållets prioriteringar. Det är alltid de vuxna som ansvarar för ekonomin i slutänden.

4. Introducera ekonomiska begrepp

Det är bra att tidigt förklara begrepp kopplade till hushållsekonomi, såsom sparande och budget, och vad som är poängen med att planera sin ekonomi.

Även lån är ett begrepp som är viktigt att förstå innebörden av. Om barnen tidigt lär sig att det inte bara är att hämta nya pengar när de egna tagit slut, minskar risken för att de ska dra på sig dyra konsumtionslån eller snabba sms-lån i framtiden.