Tips & råd

Innan en långivare bestämmer sig för att bevilja dig ett lån undersöker de din kreditvärdighet. Med en god kreditvärdighet ökar chanserna att få det blancolån du ansöker om. Detta kan vara extra viktigt om du vill ta ett lån utan säkerhet.

Det finns många saker som påverkar din kreditvärdighet, och ibland kan det vara svårt att veta vad långivarna egentligen bedömer. Du kan dock bidra till att förbättra din kreditvärdighet. Ett viktigt steg till bättre kreditvärdighet är att ha kunskap om vad som egentligen spelar roll.

1. Gör färre kreditupplysningar

När du ansöker om blancolån måste långivaren göra en kreditupplysning. Det står i svensk kreditgivningslag och går med andra ord inte att undvika.

Har du gjort många kreditupplysningar kommer det att synas. Det kommer även att väcka misstankar hos långivaren, som kommer att undra varför så många upplysningar har gjorts. En misstänksam långivare kanske nekar din ansökan eller ger dig högre ränta.

Ett sätt att delvis ta sig runt problemet är att ansöka om blancolån utan UC. Långivaren genomför då kreditupplysningen hos ett annat kreditupplysningsföretag än UC. På så vis syns inte dina tidigare kreditupplysningar.

2. Ansök om lån med en medsökande

Att ha en medsökande när du ansöker om blancolån förbättrar dina chanser att få lånet beviljat. Står två personers återbetalningsförmåga som säkerhet bakom blancolånet ger det en större trygghet till långivaren. En långivare som känner sig trygg med dig som låntagare beviljar troligtvis din låneansökan och kan samtidigt ge dig en lägre ränta.

3. Öka din inkomst

Självklart är det lättare sagt än gjort, men att öka sin inkomst är det absolut bästa sättet att öka kreditvärdigheten på. Ökad inkomst betyder ökad kreditvärdighet, vilket leder till att dina chanser till att få lån utan säkerhet med låg ränta ökar kraftigt.

Om du lyckas öka din inkomst kan du till och med få ett lån som du inte fick beviljat förut.

4. Gör dig av med gamla lån och krediter

Gamla lån och krediter som inte har betalats av är självklart något som kan göra långivaren du ansöker om lån hos lite nervös. Genom att göra dig av med andra lån och krediter du har sedan tidigare blir din kreditvärdighet bättre, och dina chanser att få din låneansökan beviljad ökar.

5. Undvik att flytta i onödan

Den sista punkten på listan och kanske även den mest okända. Vissa långivare tittar på hur mycket du har flyttat runt de senaste åren. En fast och permanent bostad talar för en mer stabil privatekonomisk situation vilket leder till högre kreditvärdighet.