Banknyheter

Den som söker efter det bästa blancolånet ansöker ofta via en låneförmedlare eftersom man då får svar från fler långivare. Men hur många långivare som en låneförmedlare faktiskt kontaktar kan skilja sig mycket. Dels beror detta på låneförmedlaren, men det beror även på den som ansöker. 

Låneförmedlare allt populärare 

Att låneförmedlare har blivit allt mer populära har troligtvis inte undkommit någon. Anledningen till deras popularitet är en blandning av enkelhet och att många får en lägre ränta än de haft på tidigare blancolån. Låneförmedlarnas tillvägagångssätt är i praktiken mycket enkelt. Genom att ta en kreditupplysning och samla andra relevanta uppgifter för att sedan vända sig till flera långivare så hjälper de dig att sammanställa de bästa räntorna. Hur bra ränta du sedan hittar beror därför även till viss del på hur många långivare som kontaktats. Om du tidigare inte kontaktat en låneförmedlare kan du jämföra blancolån hos olika låneförmedlare

Antalet långivare som kontaktas varierar beroende på låneförmedlaren

Hur många långivare som kontaktas beror till stor del på vilken låneförmedlare som du anlitar. Ofta står det angivet på låneförmedlarens hemsida hur många långivare de har samarbeten med. För de allra största låneförmedlarna kan det röra sig om 30 långivare. Oftast är dock inte alla dessa långivare aktuella när du ansöker om ett blancolån. Detta eftersom att storleken på blancolånet ofta avgör om en specifik långivare är intresserad eller inte. Utöver det har även långivarna andra krav, vilket kan göra att du enbart får erbjudanden från ett fåtal. 

Erbjudanden från långivare varierar beroende på den som ansöker 

Även du som ansöker har stor påverkan på hur många erbjudanden du får via låneförmedlaren. Några exempel på vad som kan avgöra detta är exempelvis: 

  • Ålder. För många långivare är ålder en viktig faktor. Exempelvis finns det hos många långivare en 20-årsgräns eller liknande.
  • Inkomst. Som för de flesta lån så är din inkomst avgörande. Saknar du exempelvis fast inkomst är risken att många långivare inte lämnar ett erbjudande. 
  • Betalningsanmärkning. Har du sedan tidigare en betalningsanmärkning så påverkar det din ansökan. Eftersom att långivarna ser olika på risk så kommer du troligtvis inte få svar från alla långivare. Det finns dock långivare som beviljar blancolån trots betalningsanmärkning.

Även om inte alla långivare kommer svara på din ansökan är låneförmedlare fortfarande ett bra alternativ för den som vill ta ett blancolån. Detta eftersom att du troligtvis kommer få svar från mer än en långivare vilket gör det lättare att jämföra räntorna för just ditt lån.