Blancolån

Att köpa en ny bil är ett stort ekonomiskt beslut, och de flesta har inte råd att betala bilen kontant. Därför är det vanligt att man tar ett billån för att kunna köpa en bil.

Men även om man tar ett lån för att finansiera bilköpet måste man ändå betala en kontantinsats. För många kan även det vara en stor kostnad som man inte har råd med.

En lösning på problemet är att finansiera kontantinsatsen med ett blancolån. På så sätt kan man köpa en ny bil utan att behöva kämpa med att spara ihop pengar till en kontantinsats. 

Blancolån är ett alternativ om du saknar pengar till kontantinsats

Om du ska ta ett lån med bilen som säkerhet är det lagstadgat att långivaren måste ta ut en kontantinsats. Kontantinsatsen måste vara minst 20 procent av köpesumman.

Kravet på kontantinsats infördes för att minimera risken för överskuldsättning. Men för vissa kan det vara svårt att få ihop pengar till kontantinsatsen. Om du säljer din gamla bil kan du givetvis använda de pengarna till att investera i en ny bil. För den som köper sin första bil är det dock inte lika enkelt. 

Exempel. En stor andel av svenskarna lyckas leva på 90 % av sin inkomst och sparar då resterande 10 %. En månadslön i Sverige ligger på cirka 28 600 kr brutto, vilket innebär cirka 20 000 kr efter skatt. Då kan man spara 2 000 kr i månaden. Om du vill köpa en bil för 200 000 kr med ett kontantinsatskrav på 20 % innebär det att du behöver spara i 1,5 år för att lyckas betala de 40 000 kr.

Under olika omständigheter kan vissa akut behöva bil. Det finns helt enkelt inte tid att spara. Här kommer blancolån in i bilden.

Det finns speciella blancolån till kontantinsats. Det är den typen av blancolån du ska rikta dig in på. På så sätt kan du finansiera bilen snabbt, utan att behöva tänka på att spara ihop massa pengar. 

Du kan amortera i takt med värdesänkningen

Det finns många banker som erbjuder blancolån till en bil, alltså billån helt utan krav på kontantinsats. Tar man ett blancolån för hela bilens köpesumma används inte bilen som säkerhet. Men eftersom blancolån inte har någon säkerhet, och är så kallade lån utan säkerhet, måste det kompenseras på något sätt, och det görs vanligtvis genom högre räntor.

För att inte drabbas av för hög ränta kan du jämföra blancolån för att se vilket som är mest lämpat för dig. Det finns bland annat blancolån med låg ränta som minskar risken för stora skulder.

Du bör även amortera i takt med bilens värdesänkning. Då betalar du av bilen samtidigt som den minskar i värde. Annars finns det risk för att du inom några år har en bil som inte är värd så mycket och ändå har en stor lånesumma att betala tillbaka.