Man håller i ett bankkort med höger hand och mobil med vänster hand.Skuldsättningen under de senaste åren har ökat rejält. Kreditupplysningsbolaget Credpoint vill revolutionera kreditupplysningsmarknaden och erbjuda en tjänst där kreditinformationen om en person uppdateras i realtid. Foto: wutzkohphoto/Shutterstock.com

Banknyheter

Hira Syed Zoghlamis nystartade kreditupplysningsbolag Credpoint ska leverera kreditupplysningar som uppdateras i realtid. Vid sin sida har hon förre statsministern, Fredrik Reinfeldt, som också kliver in som investerare och styrelseordförande, rapporterar Breakit.

Efter att har arbetat inom bank- och finansbranschen och med försäkringar i 12 år har Hira Syed Zoghlami sett hur överskuldsättningen bland snabba lån vuxit och blivit ett samhällsproblem. Med sitt nystartade bolag, Credpoint, vill hon revolutionera kreditupplysningsmarknaden. 

Kreditinformation som uppdateras i realtid

Credpoint erbjuder en tjänst där kreditinformationen uppdateras i realtid. Att få tillgång till kreditinformation i realtid är en fördel för både långivare, spelbolag och e-handlare.

Om en konsument har blivit beviljad ett lån och några minuter senare vänder sig till en annan långivare ska den långivaren redan ha fått kreditinformation om konsumenten.

Förlegat kreditupplysningssystem

När Hira Syed Zoghlami  för två år sedan började gräva i problemet insåg hon att det inte fanns någon liknande tjänst. Det här är en helt ny typ av lösning. 

Man kan fråga sig varför ingen har kommit på det här tidigare. Enligt Hira Syed Zoghlami kan utmaningen ligga i att det under många år har funnits ett sätt att dela kreditinformation men samtidigt har marknaden utvecklats och gått om kreditupplysningsföretagen.

Fredrik Reinfeldt går in som investerare och styrelseordförande

Hira Syed Zoghlami har själv stått för finansieringarna i bolaget. Men nu har tidigare statsministern, Fredrik Reinfeldt, klivit in i bolaget som både styrelseordförande och investerare. Det är första gången som Fredrik Reinfeldt personligen investerar i ett startupbolag. 

Fredrik Reinfeldt, med sin långa erfarenhet av nationalekonomi, förstår problematiken väldigt väl. Enligt Hira Syed Zoghlami har de haft en dialog sedan början av sommaren och han tror mycket på Credpoint och bolagets vision.

Den ökade skuldsättningen är ett stort samhällsproblem

Under det senaste året har skuldsättningen ökat. I ett pressmeddelande från Kronofogden i början av sommaren framgick det att skulderna som har skickats till Kronofogden har ökat med 194 miljoner kronor per månad under de senaste fyra åren.

Mot den bakgrunden samlade Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden branschen för att diskutera konsumentkrediter. Det samlade budskapet var att alla måste ta sitt ansvar för att konsumenter inte ska fara illa.

Hira Syed Zoghlamis lösning ligger helt klart i tiden. Med tanke på hur snabbt utvecklingen har gått på lånemarknaden och hur lätt det har blivit att ansöka om lån behövs den här typen av lösning.