En bild på människor som arbetar framför datornSmåsparare uppmanas ha is i magen trots skakiga börser.

Privatekonomi

När börserna är skakiga är det många småsparare som oroar sig. Experternas råd är dock att man ska ha is i magen och inte ta några förhastade beslut. Titta även västerut mot USA där börsen är fortsatt stark.

Många börser är skakiga just nu och det får många småsparare att oroa sig. SvD har varit i kontakt med flera experter för att få höras deras tankar om hur spararna bör agera.

Rådet är att inte drabbas av panik, det är viktigt att ha is i magen.

– Flockbeteenden är inte bra, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, till SvD.

Som sparare bör man alltid tänka efter hur ens ekonomi ser ut, vad man haft för planer med sparandet och hur man påverkas av skakiga börser. 

Se över ditt sparande om du är orolig

Den sparare som känner sig stressad och oroad över att förlora mycket pengar bör börja med att se över sitt sparande. Det är viktigt att gå tillbaka och se hur man en gång tänkte kring sparandet.

Om man sparar på lång sikt behöver man inte göra någonting men sparar man däremot på kort sikt är det alltid bra att se över sparandet regelbundet.

– Känner man sig däremot väldigt olustig, att det här inte var ens melodi över huvud taget, får man fundera på om man ska flytta pengar till ett säkrare sparande, säger Ingela Gabrielsson.

[Ads1]

Stark börs i USA

Är man orolig över de skakiga börserna i Sverige och Europa kan man rikta blickarna västerut. I USA är börsen fortfarande mycket stark och den kan vara bra att investera lite där.

Överlag kan det vara bra att sprida riskerna lite för att inte drabbas lika kraftigt när börsen skakar.