Privatekonomi

De allra flesta tar någon gång körkort. Av de som tar kortet håller också de allra flesta med om att det kan vara riktigt dyrt. Trots det är körkort inte bara smidigt i privatlivet utan något som kan ställas som ett krav för vissa jobb. Därför är det allra oftast värt investeringen. Har du problem problem med att finansiera körkortet kan du antingen ta blancolån eller försöka göra det så billigt som möjligt på andra sätt. Ska du ta ett blancolån är det klokt att jämföra blancolån innan så att du får de bästa villkoren. 

Du kan finansiera körkortet med blancolån 

För den som inte kan betala för allt som ingår i ett körkort kan det vara en bra idé att ta ett blancolån. Eftersom långivarna erbjuder avbetalning behöver du inte betala ”kontant”. Ska du köra på körskola kan de ofta erbjuda avbetalning på kostnaderna, det kan dock ofta bli dyrare än att låna.

Tips! Se alltid över villkor och räntor innan du köper något på avbetalning. Ofta är en avbetalning hos en körskola dyrare än att ta ett blancolån.

Se därför till att kolla långivarnas villkor innan du tecknar dig på en avbetalningsplan hos körskolan. Att låna till körkortet kan verka främmande, men för de allra flesta är det faktiskt en investering. Om inte annat är det en engångskostnad förutsatt att du inte blir av med körkortet. 

Du kan även minska kostnaden för körkortet 

Bestämmer du dig för att ansöka om ett blancolån så är det onödigt att låna mer än nödvändigt. Se därför till att minska kostnaderna för körkortet innan du tar ett lån: 

  1. Kör privatGenom att köra privat med föräldrar, syskon eller vänner kan du spara mycket pengar. Du kan du enkelt få in körvanan och vissa kan klara sig helt utan körskola.
  2. Låna litteratur. Låna andras körkortsteori istället för att köpa nytt. Även om böckerna är lite äldre ändras sällan något av större vikt.
  3. Använd appar. Idag finns flera bra och billiga lösningar för teoriprovet. Applikationer på telefonen med hela teoriboken och testprov är ett mycket bra alternativ till att köpa test och litteratur.
  4. Plugga ordentligt. Se till att informationen verkligen sitter och att du vet vad du ger dig in på. Det är inte bråttom att lära sig köra bil – se hellre till att du verkligen lär dig.  
  5. Chansa inte. Ta inte onödiga prov innan du känner dig redo. Provtillfällen hos Trafikverket är dyra, därför kan det snabbt bli ett riktigt dyrt körkort om du försöker om och om igen utan att öva. 

Om du gör allt detta innan du tar ett blancolån behöver lånet inte alls bli omfattande. Du kan då dels slippa betala allt samtidigt men du har även mycket goda chanser att klara körkortet.