Blancolån Privatekonomi

Att köpa bil idag är en dyr historia vilket betyder att det kan vara svårt att finansiera köpet om det inte är så att man har stora besparingar eller precis sålt en tidigare bil. Idag erbjuder många långivare sina kunder att låna pengar till en kontantinsats för ett bilköp men ofta är anläggningstiden för lånet relativt lång.

Är du i snabbt behov av ett lån kan ett blancolån vara ett alternativ. Viktigt att komma ihåg vid ett bilköp är att det är smart att amortera på lånet då en bil ofta har en kraftig värdeminskning. Om du tar ett blancolån utan säkerhet ska du komma ihåg att räntan är avdragsgill vilket göra lånet lönsamt. 

Lån till kontantinsatsen kan vara fördelaktigt

Alla har inte möjlighet att finansiera kontantinsatsen genom att spara, då det kan röra sig om relativt stora summor. Har du inte tidigare ägt och sålt en bil så kan du ju inte finansiera kontantinsatsen via försäljningen.

Blancolån, kan vara ett bra alternativ, om du har behov av ny bil. Räntan på blancolån är generellt högre men det finns fortfarande blancolån med låg ränta. Gäller det endast kontantinsatsen så rör det sig inte om några enorma summor i slutändan oavsett. 

Ta hänsyn till värdesänkningen när du amorterar

Det kan vara riskabelt att finansiera hela bilköpet med blancolån, så att låna utan säkerhet för endast kontantinsatsen kan vara en rimlig mellanväg. Beroende på din ekonomiska situation kan det också vara smart att välja att amortera lånet, trots att det för blancolån inte är ett krav. Detta framförallt för att en bil genomgår en mycket kraftigare värdesänkning än till exempel en bostad.

Det är därför bra att amortera i takt med värdesänkningen, så att du inte om två år står med stora lån för en bil som är värd mycket mindre. Det är också viktigt att jämföra olika blancolån till att köpa bil, då olika långivare har olika målgrupper. De skillnader som kan verka små i text kan få effekter i form av tusentals kronor mer eller mindre i ränta och avgifter.

Lån utan säkerhet ger rätt till skattereduktion

Tänk på att även på lån utan säkerhet så är räntan avdragsgill enligt ränteavdraget. Det betyder att du får rätt till skattereduktion på upp till 30 procent av dina ränteutgifter för blancolånet. I de flesta fall är detta inte heller något du behöver rapportera själv utan något som Skatteverket sköter åt dig. Detta avdrag gör att blancolån till kontantinsatsen blir ett ekonomiskt rimligt alternativ för många fler.