Privatekonomi

Allt fler svenskar väljer att låna hos pantbanker istället för att ta blancolån. Det beror dels på att guldföremål har blivit mer värdefulla, dels på att många svenskar är rädda för att ta blancolån. Anledningen tros vara de skräckhistorier om hur dyrt ett blancolån kan vara om man inte betalar i tid. Pantbankerna är trots detta inte ett bättre alternativ för de allra flesta som betalar tillbaka i tid. 

Många väljer pantbanker för säkerheten 

Den största anledningen till att låna hos en pantbank är man är orolig för villkoren hos de som erbjuder blancolån. Därför väljer många att pantsätta föremål i stället eftersom man då ”bara” kan förlora det man har pantsatt. Det återstår att se om det här är en bra taktik för att snabbt få, men de som inte betalar tillbaka lånet gör antagligen en onödigt stor förlust. Ett alternativ är därför att ta ett blancolån med låg ränta

Tänk på! Fler lånar från pantbanker för att man ”bara” riskerar att förlora det man har pantsatt. Att förlora en ägodel kan dock vara mycket jobbigt, särskilt om det handlar om släktklenoder eller liknande. Att låna via pantbank kan därför bli mer emotionellt jobbigt. 

Även om blancolån har fått ett dåligt rykte kan en seriös långivare ge dig en relativt låg ränta förutsatt att du betalar i tid. Frågan är alltså om svenskarna har blivit slarvigare med sina betalningar, eller om man helt enkelt räknar med att inte betala tillbaka. 

Blancolån är troligtvis fortfarande fördelaktigt

Även om du vid en pantsättning bara riskerar att förlora det du har pantsatt har blancolån generellt bra villkor. Förutsatt att du betalar dina lån i tid tillkommer inte heller några extra avgifter. Om du mot förmodan inte skulle betala av dina skulder under en längre period kan det självklart bli ett mycket dyrt lån.

För den största majoriteten är det dock en större förlust att låna från en pantbank än från en kreditgivare. Innan man tar ett blancolån ska man dock tänka på ett antal saker: 

  • Hitta en seriös långivare. Om du hittar en seriös långivare riskerar du inte att behöva betala oskälig ränta eller att du måste ta dispyter i rättegång. 
  • Hitta den lägsta möjliga räntan. Räntan skiljer sig stort mellan långivarna. Se därför till att du jämför långivare innan du ansöker om blancolån.  
  • Återbetalningstid. Hitta ett lån med en återbetalningstid som passar dig. Då riskerar du inte förseningsavgifter eller dröjsmålsränta. 

Om du har de här sakerna i åtanke är det troligtvis bättre att ta ett blancolån än att pantsätta din egendom. Det här förutsätter förstås att du betalar tillbaka i tid. Gör du inte det är det mycket dyrt med alla former av lån och pantsättning.