En man som stoppar ner mynt i en glasbruk och gör noteringar i ett pappersblockBästa sättet att spara pengar är att flytta delar av lönen direkt till ett sparkonto. Men välj sparkonto med omsorg och var uppmärksam på om det tillkommer några extra avgifter. Foto: Joyseulay/Shutterstock.com

Privatekonomi

Lönen är här och det bästa sättet att spara är att flytta över det som ska sparas direkt till ett sparkonto. Men var uppmärksam på ditt val av sparkonto så att den eventuella avkastningen inte försvinner i avgifter, skriver SvD Näringsliv

Att spara är alltid bra och allt fler har fått upp ögonen för hur viktigt det är att spara, speciellt nu under rådande coronakris. När lönen landar på kontot bör du flytta över de pengar som är avsedda för att spara direkt till ett sparkonto. Har du kvar pengarna på lönekontot är risken större att du spenderar hela din lön.

Ingen ränta på ett vanligt lönekonto

Ikano Banks familjeekonom, Sharon Lavie, tycker att det är bättre med lite ränta på sitt sparkonto än ingen alls. Även om räntan är låg nu så är det alltid bättre med lite ränta på sitt sparande än ingen ränta alls. Du får ingen ränta på ett vanligt lönekonto. Om du har kvar pengarna på ditt vanliga lönekonto ökar dessutom risken att du tar av dina sparpengar.

Välj sparkonto med omsorg

När du väljer sparkonto bör du vara uppmärksam på om det tillkommer några extra avgifter så att eventuell avkastning inte försvinner på grund av det. 

Sharon Lavie tycker att man ska satsa på ett bankkonto som har insättningsgaranti, fria uttag och ränta. För att få en bra överblick över vilka alternativ som finns rekommenderar hon att man tar hjälp av en jämförelsetjänst. 

Enligt Sharon Lavie kan det skilja ganska mycket mellan olika konton. Därför är det bra om du kan lägga ner lite tid på att jämföra vad olika sparkonton kan erbjuda. I längden så lönar det sig att lägga ner lite mer tid på att jämföra olika erbjudanden. 

Vid försäljning av aktier kan det vara bra att flytta pengarna

Om du har sålt av aktier eller fonder bör du inte låta pengarna ligga kvar på ditt ISK-konto för länge. Ett ISK-konto beskattas nämligen fyra gånger per år och skatten baseras på statslåneräntan som för närvarande är 0,375 procent. 

Om du planerar att återinvestera pengarna inom en snar framtid kan pengarna ligga kvar på ditt ISK-konto. Men om det dröjer mer än ett halvår bör du flytta pengarna till ett sparkonto.