En bild på julklappar under en julgran

Privatekonomi

Boka dina resebiljetter i tid och jämför priser på julklappar online. Det finns mycket du kan göra för att hålla ned dina kostnader i jul. Här kommer några tips på hur du får ut det mesta av julen utan att det kostar en förmögenhet.

Julen närmar sig med stormsteg och det är mycket som ska ordnas den kommande månaden. Julhandeln har en tendens att bli en kostsam historia men det finns pengar att spara. Sätt en budget och gör kloka val så behöver julen inte bli allt för dyr. Här är fem tips på hur du håller nere kostnaderna i jul.

Boka biljetter i tid

Många svenskar väljer att resa bort under julen. Är du en av dem måste du se till att boka biljetter i tid, både för att hitta det lägsta priset men även för att få tag i biljetter överhuvudtaget. I många fall är bussen ett billigare alternativ än tåget. Du kan även spara pengar genom att resa sent på kvällen eller tidigt på morgonen.

[Ads1]

Köp inte mer julmat än vad som går åt

Julskinka, köttbullar, prinskorv och janssons frestelse är mycket gott men köp inte mer än vad som faktiskt går åt. Det är både kostsamt och onödigt att slänga mat. Skulle julmaten ta slut och du vill fylla på förråden igen så öppnar de flesta mataffärer i mellandagarna.

Ett tips är också att strunta i att köpa julmat för traditionens skull. Satsa istället på den mat som ni verkligen tycker är god och som du vet går åt.

Jämför priser på julklappar online 

Svenskarna spenderar stora summor pengar på julklappar varje år så här finns det pengar att spara. Håll ned kostnaderna genom att alltid jämföra priserna på prisjämförelsesidor på nätet. På så vis kan du vara säker på att du köper en vara till det lägsta priset.

När du beställer julklappar från nätet är det även viktigt att du är ute i god tid. En tredjedel av alla svenskar köper julklappar på nätet viket innebär risk för förseningar ju längre du väntar. Vill det sig riktigt illa hinner julklapparna inte fram till den 24:e.

Vill du att den du ger en julklapp till ska få mer valuta för pengarna kan även ett presentkort vara att föredra. På mellandagsrean brukar priserna vara mycket lägre.

Spara kvitton om du behöver returnera en vara

Köpte du en julklapp som inte visade sig vara bra vill du kunna returnera den. Spara därför alltid kvitton och förpackningar när du julklappsshoppar. De flesta butiker brukar ha förlängd öppet köp vid julen så du ska hinna byta varorna i tid. Handlar du på nätet har du även alltid 14 dagars returrätt.