Kvinna väljer bland grönsaker i en matbutik.På 1950-talet lade vi 40 procent av vår inkomst på mat. I dag lägger vi endast 12–13 procent av lönen på mat. Foto: PR Image Factory/Shutterstock.com

Privatekonomi

Elpriserna ökar, bränslepriserna ökar och nu har även priset på vissa matvaror ökat. Men innan dess var maten billigare än den någonsin har varit. Måltidsforskaren Richard Tellström tror att de stigande priserna kan få oss att uppskatta maten mer, skriver SvD Näringsliv.

Enligt Richard Tellström lägger vi i dag 12–13 procent av lönen på mat. I mitten av 1980-talet lade man 25 procent av lönen på mat, och på 1950-talet hela 40 procent. Det är bland annat effektiviseringen av jordbruket samt djur- och växtförädling som har gjort att priserna på mat har sjunkit.

Billig mat har lett till annan typ av konsumtion

Under tider när man lade en stor del av sin inkomst på mat fick man lov att hålla nere på andra kostnader. Till exempel lagade man sina kläder i större utsträckning.

I dag lägger vi i stället pengar på resor, inredning och kläder. Tidigare lade man mer pengar på mat och mindre på boende, men nu är det tvärtom. Richard Tellström menar att det inte bara beror på ökade bostadspriser utan även för att vi lägger mer pengar på trädäck, inredning och poolbyggen.

Krig och kriser påverkar våra matvanor

Matvanor påverkas förstås under krig och kriser. Men även när samhället har gått tillbaka till det normala kan det bli en bestående förändring. Matkulturen påverkas mycket av vem som har vunnit, enligt Richard Tellström.

– På 1920-talet, efter första världskriget, blev engelsk fruktkaka populärt och man började baka mer med bakpulver som man gjorde i England.

Vi kommer värdera mat på ett nytt sätt

Richard Tellström tror att vi kommer tänka mer på hållbarhet och bli mer försiktiga med matsvinn. Till exempel kanske vi inte kommer äta avokado längre, eftersom de ofta är dåliga redan när vi köper dem. Men just nu är de så billiga att vi köper dem ändå.

För att hålla nere matkostnaderna tipsar Richard Tellström om att lära sig mer om matlagning och ta vara på råvaror som börjar bli dåliga. Man kan till exempel göra gratäng eller potatismos av soggiga potatisar.