hand knappar på kortterminal.Under höstlovet ökade tjänstesektorn sin omsättning med hela 53 procent jämfört med samma vecka förra året. Foto: DIProduction/Shutterstock.com

Ekonomi

Svenska tjänstesektorn mådde riktigt bra under höstlovsveckan. Enligt Swedbanks kortstatistik såg man den största omsättningsökningen under en enskild vecka sedan pandemin bröt ut. I hotell- och restaurangbranschen är omsättningen nu till och med uppe på högre nivåer än innan pandemin.

Tack vare Sveriges höstlovsfirare såg tjänstesektorn den största omsättningsökningen under en enskild vecka sedan pandemins utbrott. Totalt ökade omsättningen med 53 procent jämfört med samma period 2020, då konsumtionen föll rätt rejält i samband med restriktionerna som infördes på grund av den andra smittvågen.

Bättre läge än innan pandemin

Tjänstesektorns omsättning har till och med förbättrats om man jämför med läget innan pandemin, och ligger nu bara 4 procent bort från nivån som noterades 2019.

Särskilt bra har det gått för hotell- och restaurangbranschen som under höstlovsveckan ökade omsättningen med 14 procent jämfört med samma vecka 2019, medan kultur- och nöjesbranschen ökade med 5 procent.

– Det är sannolikt en följd av att färre semestrande svenskar åker utomlands och att man snarare väljer att semestra inom Sverige. Det gynnar hotell och restauranger, men även kultur- och nöjessektorn, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande.

Konsumtionen ökade med 16 procent

Enligt Swedbanks siffror, som sträcker sig fram till fredagen den 6 november, var den totala konsumtionen 16 procent högre än under höstlovsveckan förra året.Jämför man med höstlovsveckan 2019 var konsumtionen 7 procent högre.

Man har sett att kläd- och skoförsäljningen fortsätter att gå uppåt och låg under höstlovsveckan 23 procent över den nivå som uppmättes samma period 2019.

Flyg- och taxiresandet är fortsatt dämpat

Andreas Wallström berättar att de däremot har sett att försäljningen av både utlands- och taxiresor fortsätter att gå rätt trögt. Försäljningen av flygresor var under förra veckan 60 procent lägre än samma vecka 2019, medan försäljningen av taxiresor var 70 procent lägre.