Foto: Stefan Holm / Shutterstock.com

Banknyheter

Klarna riskerar en skattesmäll på mångmiljonbelopp. En skatteprocess pågår just nu i Kammarrätten mellan fintechbolaget och Skatteverket.

Klarna har tidigare nekats stora avdrag för ingående mervärdesskatt, istället upptaxerade Skatteverket bolaget med mer än 130 miljoner kronor. Detta gillade inte Klarna och Förvaltningsrätten fick därför ta ett beslut i ärendet i våras. Där fick Skatteverket gehör för i stort sätt alla krav. Sedan dess har Klarna överklagat domen hos Kammarrätten.

– Lagstiftningen inom det här området är en svårtolkad gråzon. Vi är inte de första och sannolikt inte de sista som söker klarhet. Det finns delar i förvaltningsrättens dom som vi vill få prövade igen, säger Klarnas talesperson, Aoife Houlihan, till SvD.

Skatteverket kräver hela vinsten för 2014

Om Klarna förlorar målet kommer man förlora 65 miljoner kronor för 2014, vilket är större delen av vinsten på 75 miljoner kronor. Man kommer dessutom förlora 67 miljoner kronor för 2015, vilket är nästan halva vinsten för det året.

Vid en förlust kommer inte Klarna bara förlora mycket pengar, även bilden av företaget som en vinstmaskin kommer få sig en törn.

[Ads1]

Kan förlora pengar även för 2017

Klarna har i sin årsredovisning för 2016 reserverat 166 miljoner kronor vilket är betydligt mycket mer än de 65 och 67 miljoner kronorna man riskerar förlora för 2014 och 2015.

Detta kan vara ett tecken på att man säkrar upp ifall Skatteverket skulle börja kräva pengar även för 2016.

– Vi har även granskat beskattningsåret 2016 och anser att bolaget har gjort för stort avdrag för ingående mervärdesskatt, säger Carola Samuelsson.

Även för 2017 reserverade Klarna en hel del pengar, 66 miljoner kronor. Hur Skatteverket ska ställa sig till den årsredovisningen har man inte bestämt sig för än.

Oklart när Kammarrättens dom kommer

Än så länge är det oklart när Kammarrätten kommer komma med sin dom. Aoife Houlihan hoppas dock inte den bli allt för långdragen.