Hand på tangentbord med kundvagnssymboler svävande ovanför, koncept onlineshopping.När restriktionerna slopades förra veckan steg svenskarnas konsumtion snabbt. Foto: ra2 studio/Shutterstock.com

Ekonomi

Enligt kortstatistik från Swedbank ser man en tydlig uppgång i svenskarnas konsumtion i samband med att restriktionerna slopades förra veckan jämfört med motsvarande period 2019. En högre konsumtionsnivå överlag är att vänta framöver, skriver SvD Näringsliv/TT, som har pratat med Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

Förra veckan släpptes som bekant restriktionerna, vilket fick svenskarna att shoppa loss på en nivå som kan mäta sig med den vi såg innan pandemins utbrott. Det visar kortstatistik från Swedbank. Statistiken baseras på data från korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar dryga 50 procent av alla korttransaktioner i Sverige.

Konsumtionen ökade för både varor och tjänster jämfört med motsvarande period 2019.

Högre konsumtionsnivå är att vänta framöver

Andreas Wallström, Swedbanks prognoschef, konstaterar att detta tyder på en återgång till det ”nya normala”. Han tillägger att den kraftiga ökningen i flera olika delsektorer förmodligen kommer att mattas av, men att man väntar sig en högre konsumtionsnivå överlag.

Tjänstesektorn lyfte med 50 procent förra veckan

Inom tjänstesektorn kunde man se ett lyft på 50 procent under förra veckan. Men enligt statistiken är det fortfarande en bit kvar till nivåerna 2019. Ser man till den totala konsumtionen var man dock uppe på högre nivåer än under samma period för tre år sedan.

Stigande inflation kan bromsa utvecklingen

Enligt Andreas Wallström kan dock den stigande inflationen utgöra en bromskloss för den fortsatta konsumtionsutvecklingen i landet. Han menar att detta framför allt gäller sådant man kanske har handlat på sig under dessa två pandemiår.

Ett exempel är hemelektronik som konsumerats i hög grad under pandemin. Här menar Andreas Wallström att vi kanske kommer att se en svagare utveckling eftersom behovet av prylar redan har mättats.