Kollage svenska flagganRäntepolitiken och rådande spänningar i världshandeln är några av orsakerna till fallande krona. Foto: bildfokus.se/Shutterstock.com & Press/Riksbanken

Ekonomi

Den svenska kronan fortsätter att falla samtidigt som euron bara blir dyrare. Kronan har tappat sex procent mot euron och nio procent mot dollarn sedan årsskiftet skriver Dagens Nyheter.

Den svaga kronan fortsätter att falla. Dollarn och euron har inte varit så här dyr på länge. Euron kostar runt 10,79 kronor och har inte varit så dyr sedan sommaren 2009 i svenska kronor mätt. En dollar ligger idag runt 9,65 kronor och sist dollarn stod så här högt mot kronan var under 2002.

Riksbankens räntepolitik bidragande faktor till svag krona

Den svaga kronan som fortsätter att tappa har tappat sex procent mot euron och nio procent mot dollarn sedan årsskiftet. Att kronan fortsätter falla beror till viss del på den svenska räntepolitiken där Riksbanken nyligen beslutade att inte genomföra någon räntehöjning utan låta reporäntan ligga kvar på minusnivåer. 

När det gäller framtida räntehöjningar gav Riksbanken i förra månaden en tydlig signal att den väntade räntehöjningen till hösten med största sannolikhet kommer att skjutas fram till början av nästa år. Riksbanken har själva skrivit att räntan kommer att ligga kvar på samma nivå som nu, -0,25 procent, under en längre period än vad man tidigare i februari bedömde.

Finns fler orsaker till svag krona

Men att kronan fallit till rekordlåga nivåer beror inte bara på den svenska räntepolitiken. Många stora företags utbetalningar på utdelningar av aktier är också en bidragande orsak. Andelen utländska ägare är rätt stor och av den orsaken försvagas också kronan när de tar hem sina vinster.

Vidare finns det flera andra anledningar till att kronan försvagas. Rådande spänningar i världshandeln är ytterligare en faktor som påverkar kronan, med hotande handelskrig mellan Kina och USA. Sverige som är ett exportberoende land gynnas definitivt inte av dessa spänningar. Dock kan den svaga kronan hjälpa exportindustrin eftersom svenska varor blir billigare i utländsk valuta.

I annalkande semestertider är den svaga kronan något mycket negativt. De svenskar som längtar efter en utlandssemester får räkna med att semestern kommer att bli dyrare än väntat.