Börsen sett från ovan där det pågår aktiviteter för fullt.Lendify siktar mot en börsnotering och vill ta in över 700 miljoner kronor i kapital. Foto: Bart Sadowski/Shutterstock.com

Banknyheter

Lendify tar in nytt kapital från investerare och förbereder sig för en börsnotering. Målet är att genom en så kallad pre-IPO ta in drygt 700 miljoner kronor, skriver Di Digital.

Den svenska låneutmanaren Lendify har flera tunga namn som delägare, bland annat den förre finansminstern Anders Borg. Nu vill de få in över 700 miljoner kronor genom en pre-IPO inför en börsnotering.

Några få utvalda banker pitchar för uppdraget

Lendify har bjudit in några få lokala och internationella banker som fått pitcha för uppgiften att ta in pengar och förbereda en notering.

Vid sidan av förberedelserna för nyemissionen försöker man träffa en överenskommelse för att ta in nytt institutionellt kapital som uppgår till miljardbelopp och ska finansiera utlåning. 

Lendify grundades 2014 och arbetade då med ”peer to peer lending” där man mäklade lån mellan privatpersoner. Nu erbjuder Lendify blancolån utan säkerhet till personer i Sverige som har hög kreditvärdighet. 

Lendify har under flera tillfällen tagit in pengar för att utveckla verksamheten

Sedan starten 2014 har Lendify, med hjälp av institutionellt kapital, ökat utlåningen. Så sent som i höstas ansökte Lendify om tillstånd hos Finansinspektionen för att utveckla verksamheten och erbjuda bolån och sparkonton.

Lendify meddelade så sent som i juni att kapitalförvaltaren Insight Investment investerat cirka 1,5 miljarder kronor för att utlåningen ska kunna finansieras. Även DNB och Nordea sköt till lånepengar. Det handlade om totalt 2,8 miljarder som Lendify fick in under de första sex månaderna 2019.

Lendify slutförde så sent som i september en nyemission som uppgick till 197 miljoner kronor. Innan man tog in kapitalet genom nyemissionen värderades bolaget till en miljard kronor. 

Enligt källor kommer Lendify börsnoteras tidigast 2021

Än så länge finns det inga konkreta uppgifter på när Lendify kommer att börsnoteras, men enligt källor till Di Digital kommer en börsnotering att ske tidigast 2021.

Bland ägarna av Lendify finns även Jonas Nordlander och Filip Engelbert som grundade Avito, Martin Gren som grundade Axis samt bröderna Bo och Ulf Ek som grundade Stadium.