Blancolån

Svenskarna är ett av världens mest skuldsatta folk. Ändå lyckas de gång på gång att ta flera lån som ständigt ökar skuldsättningsgraden. Ett problem kan vara att folk inte är tillräckligt försiktiga när det gäller lån utan säkerhet, exempelvis blancolån. En annan anledning kan vara att folk inte känner lika stor skuld till långivare.

Inställningen hos svenskar gör att många sätts i en skuldfälla som de har svårt att komma ur. Därför är det viktigt att tänka på hur ekonomin ser ut innan man tar ett blancolån. På så sätt slipper man riskera att hamna i samma skuldfälla. 

Skillnad att låna från fysisk person och långivare

Svenskar tycker generellt att det är lättare att låna från en långivare än från en privatperson. Den grundläggande tanken är att en fysisk person är en person med känslor och som också är i behov av pengar. Många som lånar av fysiska personer känner därför att de gärna vill betala tillbaka så snabbt som möjligt. 

Tänk på! Trots att du inte lånar av en fysisk person kommer långivaren så småningom att vilja ha tillbaka sina pengar. 

När det däremot kommer till långivare, som inte är fysiska personer, ändras folkets resonemang. Många tycker att det inte är lika viktigt att betala tillbaka skulden om det inte är en privatperson som behöver pengarna.

Det leder till att svenskar lånar pengar av långivare och företag utan att få dåligt samvete. De tycker inte att det påverkar någon individ, och därför blir återbetalningen inte lika viktig. Detta är vanligt oavsett om det rör sig om blancolån eller någon annan sorts lån. 

Bostadspriser och blancolån ökar skuldsättningen

Bostadsbristen i Sverige har genererat allmänt höga bostadspriser. De låga räntorna gör däremot att folk lyckas låna ändå. En stor del av skuldsättningen beror på just bostadsköp. En del lånar också till annat men med huset som säkerhet. Tanken är att värdet på huset ska öka med tiden.

Det här kan dock bli problematiskt om bostadsbubblan spricker och räntorna ökar medan värdet på huset sjunker. Trots att Finansinspektionen försöker undvika detta är det många som har stora bolån och även blancolån för kontantinsatsen.

Tips! Låna aldrig mer än du vet att du kommer att kunna betala tillbaka, och ta alltid det säkra före det osäkra. 

En annan faktor till överskuldsättning är att det finns blancolån med väldigt hög ränta. Om du behöver ta ett lån utan säkerhet är det därför extra viktigt att ta reda på vilket lån som är mest förmånligt.

Ska man låna pengar är det viktigt att man är insatt i sin ekonomi. Det är aldrig bra att ta ett lån om man inte vet hur mycket man behöver låna eller om man kommer att kunna betala tillbaka lånet.

Jämför olika blancolån för att hitta ett som passar dig. Välj även ett belopp som du vet att du kommer att kunna betala tillbaka inom en bestämd framtid.