Nordeas logga på grå fasadDen svenska storbanken Nordea misstänks liksom Swedbank för inblandning i penningtvätt. Foto: Paul2015/Shutterstock.com

Banknyheter

Omkring 7 miljarder kronor misstänks ha tvättats via den svenska storbanken Nordea, enligt finska Yle. Pengar ska bland annat ha slussats genom konton med koppling till den ryske presidenten Vladimir Putin. I samband med att uppgifterna nådde allmänheten sjönk Nordeas aktie med 6 procent.

Nordea är bara en i raden av banker som misstänks ha använts för penningtvätt. Enligt uppgifter till finska Yle ska mer än 7 miljarder kronor i misstänka transaktioner passerat genom banken mellan 2007–2015.

Storbankens filial i Köpenhamn, Vesterport, ska ha varit ett nav i den misstänkta penningtvättshärvan och cirka 260 misstänkta aktörer har haft konton där. Filialen är dock nedlagd sedan fem år tillbaka.

Finns kopplingar till Vladimir Putin

I den penningtvättshärva som just nu håller på att nystas upp finns det kopplingar till Vladimir Putin. Pengar har slussats genom konton hos Nordea till ett bolag med stark koppling till den ryska presidenten. 

Delar av pengarna som gått via Nordea kommer även från Panama, Brittiska Jungfruöarna och andra skatteparadis. Dessutom har Nordea haft så kallade skalbolag som kunder, det vill säga företag som saknar både kapital och kunder. 

Nordea-aktien rasade

Precis som väntat föll Nordea-aktien när nyheten kom ut. På måndagsmorgonen backade den med 6 procent men kunde efter lunch återhämta sig något. När börsen stängde hade Nordeas aktie backat med 3,5 procent.

Flera storbanker misstänks för penningtvätt

Nordea är bara en i raden av storbanker som misstänkts för penningtvätt den senaste tiden. I höstas handlade det mesta om Danske Bank där misstänkta transaktioner för närmare 2 000 miljarder kronor hade slussats via banken. I förra veckan kom också uppgifter om att penningtvätt skett genom konton i Swedbank. 

Omkring 40 miljarder kronor har slussats genom den svenska banken. Bland annat ska Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj ha använt Swedbank för att slussa ut cirka 34 miljoner kronor. Landets expresident har dömts för landsförräderi och 13 års fängelse i hemlandet men befinner sig just nu i Ryssland dit han flydde 2014.