Kvinna står i en klädbutik och tittar i sin plånbok efter pengar för att kunna köpa en tröja.Planera din ekonomi och ta inga onödiga konsumtionslån när pengarna tar slut. Det kan resultera i skulder hos Kronofogden. Foto: Ariwasabi/Shutterstock.com

Blancolån Privatekonomi

För många är januari en ganska skral månad och pengarna på kontot lyser med sin frånvaro. Dåliga ekonomiska beslut kan ge dig en enkel biljett till Kronofogdens kundregister, skriver SvD Näringsliv.

I januari är plånboken tom och det är tomt med pengar på kontot, en ganska vanlig syn för många svenskar. Att låna pengar är inte farligt. Däremot är det mindre bra att låna pengar för att man under en tid har överkonsumerat sin privatekonomi. Enligt Ylva Yngvesson, oberoende privatekonom, finns det flera fällor du bör undvika.

Låna inte till konsumtion om du är i ekonomisk knipa

Om du sitter i en ekonomisk knipa bör du inte ta ett lån eller utöka krediten på kreditkortet för att använda pengarna till konsumtion. Enligt Ylva Yngvesson kan lån till konsumtion när du överkonsumerat din privatekonomi leda till skulder hos Kronofogden. Dessutom vill hon varna för att inte låna av släkt och vänner eftersom det kan förstöra relationen.

Undvik felköp

Felköp kan vara både onödiga och oekonomiska men även onyttiga. Onyttiga felköp görs oftast när man handlar mat på tom mage. Det är lätt hänt att man köper det man är sugen på och inte det som är bäst för en tunn plånbok. Därför är det bra att planera sina matinköp. Onödiga inköp bör också undvikas. Det är även bra att undvika dyra luncher ute om det går att ta med sig matlåda.

Avsluta rätt tjänster men inte försäkringar 

När ekonomin tryter kan man säga upp olika tjänster och prenumerationer för att spara pengar. Men se upp med vilka tjänster du säger upp. Avsluta inte några försäkringar som skyddar dig och ditt hem.

Att säga upp hemförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring kan skapa långsiktiga problem.

Undvik att tömma barnens spargrisar och gräla inte

Visst svider det att ta av sitt sparkapital, men det är bättre än att ta av barnens sparande. Det är i juridisk mening fel att ta pengar från sitt barns sparkapital. 

En dålig ekonomisk situation kan leda till gräl, men försök att undvika det. Det bästa är att gå igenom situationen ordentligt och använda det gemensamma sparandet för att komma ur ekonomiska trångmål. Även om ekonomin är dålig går det att göra förändringar. 

Det är viktigt att planera sin ekonomi så att man har råd med oförutsedda utgifter och inte hamnar i samma situation igen.