En bild på Paypals logga utanför kontorPaypals Izettle-köp granskas av konkurrensmyndigheten. Foto: 360b/Shutterstock.com

Banknyheter

Brittiska konkurrensmyndigheten går in i en fas2-utredning av Paypals köp av Izettle. Myndigheten oroar sig över att köpet ska leda till försämrad konkurrens och höjda priser. Paypal själva är inte oroliga över att köpet ska stoppas.

Paypal köpte svenska Izettle i september för cirka 19,2 miljarder svenska kronor. Affären skapade viss oro på de brittiska öarna och därför valde den brittiska konkurrensmyndigheten, CMA, att utreda affären som man tror ska försämra konkurrensen och leda till höjda priser för konsumenterna.

Paypal själva är dock inte oroliga för affären som man säger redan är stängd.

Granskningen går in i fas2

CMA har oroats över vad affären ska innebära för den brittiska marknaden. För att lugna sin oro har man bett Paypal komma fram med någon lösning. Det har inte Paypal gjort och därför går nu CMA in i fas2 av granskningen.

Paypal lät medvetet utredningen löpa vidare till nästa fas. I en kommentar till Di Digital skriver Paypal att man tror att en fas2-utredning kan vara bra då det ger myndigheten en mer övergripande bild över förvärvet och vad det innebär.

Utredningen kommer fortsätta ett antal månader till och det slutgiltiga utlåtandet från CMA kommer den 21 maj.

Få fas2-utredningar leder till anmärkning

Att utredningen går in i nästa fas behöver inte vara oroande. Av alla utredningar som gått till fas2 under året har bara en tredjedel fått anmärkningar. Ser man till hur det har sett ut den senaste femårsperioden så har drygt hälften klarat sig utan någon anmärkning.

Paypals operativa chef Bill Ready är inte alls orolig för någon anmärkning. Han tror bara att konkurrensmyndigheten kommer ändra uppfattning om vilken betydelse Paypal har för konkurrensen på marknaden. Han menar att Paypal bara utgör en liten del av marknaden och att man nu bara kommer ge konsumenterna fler valmöjligheter.