Johan Krantz är analytiker på Kronofogdens analysenhet. Foto: Pressbild/Kronofogden

Privatekonomi Tips & råd

Det blir allt vanligare att personer går in i pensionen med skulder. Dessa skulder kan snabbt bli stora problem och idag har många pensionärer svårt att betala sina räkningar i tid samtidigt som skuldbeloppet blir allt större.

Att gå in i pensionärslivet innebär att man får vänja sig vid ett liv med en lägre inkomst. Många personer över 60 år tar dessutom med sig flera stora lån vilket gör vardagen ännu tuffare.

Enligt landets inkassobolag får allt fler pensionärer svårt att betala sina räkningar i tid samtidigt som skuldbeloppen växer sig allt större.

För en person som går i pension kan till och med mindre skulder bli till stora problem.

Fler äldre hamnar hos Kronofogden

Personer över 60 år drar inte bara på sig fler inkassoärenden – fler hamnar också hos Kronofogden. I gruppen 65 år och äldre är ökningen allra störst.

– Det har skett en markant ökning under första halvåret, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, i en intervju med SvD.

Trenden man ser är att det inte är allt för märkvärdiga skulder som få de äldre att hamna hos Kronofogden.

[Ads1]

Kommuner och landsting ansöker om flest betalningsföreläggande

De som står för allra flest ansökningar om betalningsföreläggande hos Kronofogden är landets kommuner och landsting. Landstingen gjorde under perioden januari till september omkring 6 400 ansökningar om betalningsföreläggande. Under samma period förra året hade landstingen gjort 3 299 stycken ansökningar.

Förutom kommuner och landsting står även telefonoperatörerna för många ansökningar.

Äldre inser inte alltid hur mycket inkomsten minskar

Anledningen till att så många äldre hamnar hos Kronofogden kan vara flera olika faktorer. En vanligt anledning uppges vara att man inte är beredd på hur mycket inkomsten kommer att minska när man väl går i pension.

Det beror också på att äldre fått en helt annan inställning när det kommer till att låna pengar som pensionär. Det blir exempelvis vanligare att äldre tar lån eller blancolån för att köpa bil eller att man börjar använda sig av kreditkort.

De som har flest skulder har ofta haft det även innan pensionen.