Emil Sunvisson grundare och vd för låneföretaget QredEmil Sunvisson vd och medgrundare Qred. Foto: Press/Qred

Banknyheter

Låneutmanaren Qred, som har siktat in sig på småföretagarlån, omsätter 120 miljoner kronor. I en intervju med Breakit.se berättar vd Emil Sunvisson om bolaget och dess framgångar sedan företaget lanserades 2015.

Qred har funnits sedan 2015 och är ett snabbt växande fintech-företag som inte sticker ut. Med siktet inställt på småföretagarlån omsätter bolaget 120 miljoner kronor.

Företaget har vuxit på bara några år, och under 2017 omsatte Qred 61 miljoner kronor. Enligt Emil Sunvisson, medgrundare och vd på Qred, har de varit väldigt bra på att ta fram och testa produkter utan för stora investeringar utan genom ”learning by doing”.

Små belopp är viktiga för småföretagare

De företag som söker lån hos Qred vill ha en snabbare process, eller så har de svårt att få banklån hos de traditionella bankerna.

Emil Sunvisson, vd på Qred, säger till Breakit.se att de av egen erfarenhet vet hur svårt det kan vara för småföretagare att få banklån och hur värdefullt ett litet belopp är.

Småföretagare inom alla branscher har möjlighet att låna upp till 500 000 kronor räntefritt av Qred. De räntefria lånen betalas av månadsvis tillsammans med en extra avgift. Extraavgiften baseras på kreditvärdigheten hos låntagaren. 

Genom en algoritm som företaget har byggt analyseras många olika källor som kreditdata, banktransaktioner och myndigheter. Utifrån informationen från analysen gör man sedan en bedömning av företagen som söker lån.

Bolaget går som tåget och vinsterna ökar

Företaget har tagit in runt 500 miljoner, och 80 miljoner av dem kommer från några få privata investerare. Fram till i dag har Qred lånat ut 1,5 miljarder kronor totalt.

Bokslutet för 2018 är inte klart än. Under 2017 blev företagets resultat 12 miljoner kronor och till 2018 har vinsten ökat enligt Qreds grundare. Enligt Sunvisson kom man in i rätt tidsperiod för att snabbt kunna lansera den här produkten och etablera sig på marknaden.

Framtida konjunktursvängningar är inget som oroar

Sunvisson är inte oroad över hur framtidens konjunktursvängningar ser ut eftersom Qred finns inom flera olika branscher och industrier. De har därför en bred marknad, vilket gör företaget mindre känsligt. 

Vidare säger Sunvisson till Breakit att de inte är speciellt bekymrade över konkurrensen. De vill främst ta sig in på de stora bankernas marknad. Det här är bara början på tillväxten.

Qred har idag 40 anställda på den svenska, danska, finska och holländska marknaden. Enligt Sunvisson är de ett ”nordeuropeiskt” bolag som kommer att fortsätta expandera på andra marknader.