Regleringar

Marknaden för lån har under många år varit under debatt på grund av dåliga villkor för låntagare samt oseriösa långivare som inte levt upp till sina löften. 2015 tillsatte regeringen en utredning med syfte att undersöka och försöka förbättra klimatet på marknaden. Framför allt ville regeringen göra marknaden mer ansvarstagande gällande blancolån och andra lån utan säkerhet där låntagare i större utsträckning inte lyckas betala sina räntekostnader. I och med detta hoppas regeringen att kunna gynna låntagare och minska antalet personer som hamnar i situationer där de har svårt att betala tillbaka sina lån och räntekostnader. Nedan listar vi ett antal sätt som detta kan vara till din fördel när du ansöker om blancolån.

Regleringen förväntas leda till vissa åtgärder

Redan innan utredningen av marknaden för lån utan säkerhet genomfördes fanns ett antal åtgärder från regeringens sida i åtanke. Några av dessa var:

  • Hårdare krav på kreditupplysning. Långivare måste enligt lag ta en kreditupplysning då en kund ansöker om lån. I vissa tidigare fall har långivare undvikit detta för att sedan ge lån till kunder med klart bristande återbetalningsförmåga. Detta har i sin tur lett till att såväl långivare som låntagare fått ekonomiska besvär på grund av utebliven återbetalning av lånet. Värt att notera är att blancolån utan UC fortfarande finns då det är okej för långivare att vända sig till andra kreditupplysningsföretag än just UC.
  • Maxtak för ränta/räntekostnad. Att räntan på framför allt lån utan säkerhet kan vara väldigt hög är något det flesta känner till. Regeringen vill dock införa ett tak på exakt hur hög räntan/räntekostnaden för blancolån faktiskt får vara.
  • Skärpt krav på marknadsföring. Att marknadsföra exempelvis blancolån utan ränta är endast okej om lånet faktiskt är helt räntefritt. Det här är något som alla långivare inte efterlever. Därför vill regeringen skärpa reglerna kring marknadsföring av lån utan säkerhet. Kunderna ska helt enkelt få det som marknadsförs av långivarna och inte överraskas av dolda räntor och avgifter. Vill du hitta lån med så låg ränta som möjligt kan du jämföra blancolån med låg ränta.

Minimera riskerna när du tar blancolån

Att marknaden för lån utan säkerhet regleras hårdare är klart positivt för dig som låntagare. Regleringen innebär minskade chanser att stöta på oseriösa långivare med dolda villkor eller löften de inte kan leva upp till. Jämför du blancolån här på Blancolån.nu så kan du vara säker på att samtliga långivare som presenteras är seriösa och följer de krav och riktlinjer som satts upp av regeringen. Det är samtidigt aldrig en dålig idé att vara för påläst och du bör undersöka vilka villkor som gäller innan du söker om ett lån. Det är trots allt din skyldighet att veta till exempel vilken ränta som gäller och inom vilken tid blancolånet ska återbetalas.