affärsman som använder en surfplatta och miniräknareSEB investerar i utvecklingen av PE Accountings totala digitalisering av bokföringsprocesser. Foto: Elle Aon/Shutterstock.com

Banknyheter

Det digitala redovisningsbolaget PE Accounting, som startades 2011, vill digitalisera alla led i bokföringsprocessen. Storbanken SEB har förstått möjligheterna med detta och väljer att investera i PE Accounting, rapporterar Di Digital.

Konkurrensen för digitala bokföringstjänster har hårdnat. Alla digitala bokföringstjänster lovar att bokföringen ska göras enkelt, snabbt, billigt och tillförlitligt. Men nu tar PE Accounting som startades 2011 nästa steg där de vill digitalisera alla led i bokföringsprocessen. Storbanken SEB har sett möjligheterna och väljer därför att investera i företaget som värderas till 250 miljoner kronor.

PE Accounting tillhandahåller digitala konsulttjänster inom automatiserad ekonomisk redovisning i kombination med egen mjukvara. Det gör att man kan erbjuda en helhetslösning från tidrapportering till fakturahantering, löner, utlägg och rapporter. 

SEB:s investeringar gör att utvecklingen går snabbare

SEB har valt att köpa existerande aktier i bolaget. Enligt PE Accountings vd och medgrundare Olle Rydqvist har man kommit väldigt långt, men för att ta bort all onödig administration krävs det stora förändringar. I och med att SEB nu går in som delägare har PE Accounting möjlighet att effektivisera systemutvecklingen, vilket är en process som i vanliga fall är tidskrävande. På så sätt ökar innovationskraften, vilket är en fördel för deras gemensamma kunder.

Under 2018 gjorde bolaget en vinst på nästan 1,3 miljoner kronor med en omsättning på 61,5 miljoner kronor och en tillväxt på cirka 44 procent enligt deras senaste årsredovisning. Idag har PE Accounting omkring 600 kundföretag 15 000 användare.

Oklart vem som sålt sina aktier till SEB

Genom åren har PE Accounting tagit in kapital från många olika investerare, bland annat Alfvén & Didrikson, vilka var de största ägare vid årsskiftet. Även Olle Rydqvist och medgrundaren Anders Granstedt har investerat i företaget och var vid tidpunkten 31 december 2018 två andra stora ägare i bolaget. Vem eller vilka ägare som har sålt sina aktier till SEB är dock ännu oklart.

SEB kommer ta plats i styrelsen i PE Accounting så fort transaktionen är genomförd. Andra styrelsemedlemmar är bland annat techprofilen Tuva Palm som funnits med sedan tidigare. 

PE Accountings målsättning under de kommande åren är att bolagets intäkter ska växa med minst 50 procent.