kundvagn i miniatyr med kartonger på en laptopMånga svenska e-handlare förväntar sig en gynnsam sommar. Foto: William Potter/Shutterstock.com

Ekonomi

Enligt Paysons och Svea Ekonomis e-handelsindikator är förhoppningarna för en sommar med ökad tillväxt höga bland Sveriges e-handlare. Många tror även att vårens pandemi kommer att ha positiv påverkan på försäljningen online. Företag i bygg- och trädgårdsbranschen spås gå allra bäst.

Payson och Svea Ekonomi har nyligen sammanställt resultaten från sin senaste e-handelsindikator. 343 e-handlare i Sverige har besvarat frågor om vad man kan vänta sig när det gäller sommarens försäljning online. Det visar sig att hela 65 procent förväntar sig en försäljningstillväxt, och var tredje tror till och med att tillväxten blir markant. Många menar även att coronavirusets utbrott och spridning under våren kommer att påverka försäljningen positivt.

En annan faktor som skulle kunna öka försäljningen över nätet är en sommar med mycket regn och svalare temperaturer.

En turbulent vår som satt sina spår

Enligt Svea Ekonomis handelsexpert Magdalena Caesar har våren 2020 varit unik på många sätt. En del e-handlare har lyckats öka sina försäljningssiffror medan andra har fått kämpa för att hålla sig över ytan. Att majoriteten förväntar sig ökad tillväxt nu under sommaren, ser hon som något positivt och menar att det då finns chans att komma igen efter vårens eventuella förluster.

–  Vi vet sedan tidigare att det under kommande månader blir viktigare att kunna erbjuda flexibla betallösningar, fraktalternativ och även ha en mobilanpassad sajt, så att kunderna kan handla trots att de saknar tillgång till datorn, tillägger hon i ett pressmeddelande.

Bygg- och trädgårdsbranschen är sommarens lågoddsare

Enligt kartläggningen från Payson och Svea Ekonomi är de svenska e-handlarna rörande överens om vilken bransch som är sommarens givna vinnare. Företag inom bygg och trädgård har ökat sin försäljning under hela våren, vilket tyder på fortsatt god tillväxt även under de resterande sommarmånaderna.

Andra e-handelsbranscher som förväntas gå bra i sommar är livsmedel, sport och fritid, hemelektronik och teknik, samt läkemedel.