Blancolån Privatekonomi

För dig som planerar att köpa en båt och vill ha friheten att köpa vad man vill kan blancolån vara ett bra alternativ. Det gäller dock att planera ditt köp noga, eftersom båtar har många kostnader som många inte tänker på. För dig som planerar att låna till en båt gäller det därför att ha råd att finansiera även dessa kostnader. 

Båtar har flera kostnader 

För dig som tidigare inte ägt en båt kan det vara svårt att avgöra exakt vilka kostnader som kan uppkomma. Några exempel på kostnader som de flesta båtägare möter är exempelvis: 

  1. Inköpskostnad. Kostnaden för att köpa den faktiska båten är knappast oväntad och är för de flesta lätt att finansiera. Oavsett om det är med ett blancolån eller med besparingar bör man dock vara uppmärksam på att du kan behöva betydligt mer pengar för att kunna använda båten. 
  2. Reparationskostnader. En av de allra största kostnaderna för en båtägare kan vara reparationskostnaderna. Eftersom att hav och botten lätt sliter även på de finaste båtarna ska du inte bli överraskad om du kommer behöva hjälp av en mekaniker. Eftersom att båtar är en relativt liten marknad blir även reparationskostnaderna hos en auktoriserad reparatör även mycket dyra. 
  3. Bensinkostnader. Beroende på vilken båttyp du köper ska du vara beredd på att bensinen kan kosta. För den som köper en båt med en äldre eller stark motor kan bensinkostnaderna dra iväg. Eftersom att de flesta tankar till sjöss så bli även literkostnaden betydligt högre. 
  4. Rengöring. Något många inte tänker på är att båtar angrips på hela botten. För att inte få skador på båten och i lacken gäller det därför att rengöra den ordentligt. Om du inte har möjlighet att göra detta privat kan det bli aktuellt att lämna in båten för rengöring, vilket inte är gratis. 
  5. Förvaring. Eftersom att svenska båtägare allt mer drabbas av motortjuvar så gäller det att hitta en trygg förvaring. Oavsett om du enbart förvarar motorn eller båten så kan du förvänta dig en relativt hög månadskostnad. 

Om du väljer att finansiera din båt med ett blancolån gäller det alltså att du även kan finansiera dessa utgifter samt den ränta blancolånet innebär. Finansierar du båtköpet med besparingar så se till att fortfarande ha kapital för att utföra det nödvändiga underhållet. 

Välj ett blancolån med låg ränta

Hur du väljer att finansiera din båt är självklart personligt. För den som har kapitalet att köpa båten kontant kan ett blancolån med låg ränta vara ett bra alternativ. För de allra flesta är detta dock inte aktuellt och då kan olika låneformer bli aktuella. 

Ett populärt alternativ är just blancolån. Om du planerar att finansiera ditt båtköp med ett blancolån gäller det att hitta det billigaste lånet för just dig. Det absolut enklaste sättet att göra detta på är genom att jämföra blancolån. Om du jämför blancolån innan du lånar kan du minska kostnaderna för ditt båtköp drastiskt, vilket lönar sig i längden.