Blancolån Tips & råd

Behöver du låna pengar? Nu för tiden är det lätt att till exempel ta ett blancolån. Men eftersom det finns oseriösa långivare kan det samtidigt generera höga kostnader om du inte undersöker låneerbjudanden och tänker dig för. Därför finns det några saker du bör tänka på innan du tar ett blancolån. 

1. Bestäm blancolånets upplägg innan du ansöker

Innan du börjar ge dig in i jakten på ett blancolån måste du bestämma lite regleringar kring lånet. Först och främst bör du fundera på om du verkligen behöver låna pengar, eller om du bara vill låna pengar. Om du inte är i stort behov av ett lån bör du undvika det. 

Tänk på! Ansök aldrig om ett blancolån om du inte har möjlighet att betala tillbaka det. 

Om du kommer fram till att du behöver låna pengar måste du sedan undersöka hur mycket du ska låna. Ett grundtips är att aldrig låna mer än nödvändigt. Det är alltid lätt att lägga på en liten säkerhetsmarginal i lånebeloppet. Detta är något som inte rekommenderas. Ju mer du lånar, desto dyrare kommer lånet bli i slutändan. 

2. Klicka inte på lånereklam

Något du ska undvika att göra är att googla ”blancolån”, ”lån utan säkerhet” eller liknande utan att använda den så kallade incognitoinställningen. Annars kommer långivare att hitta dig och bombardera dig med erbjudanden och reklam om blancolån utan säkerhet. Det kan göra att frestelsen ökar till att ta ett blancolån du faktiskt inte behöver. 

Om du är intresserad av ett lån är det bättre att du väljer ut specifika hemsidor för att kunna jämföra olika blancolån. På så sätt blir du inte spammad med reklam, och samtidigt kan du hitta bättre och mer lönsamma alternativ. 

3. Titta inte bara på månadskostnaderna

Ett misstag många gör när de ska ta ett blancolån är att bara titta på månadskostnaderna. Du bör i stället titta på helhetskostnaden, eller den så kallade effektiva årsräntan. I den effektiva räntan är alla kostnader inkluderade, bland annat aviseringsavgifter, uppläggningsavgifter och ränta. Det är den effektiva räntan som avgör hur mycket du ska betala tillbaka i slutändan.